“Ik herinner me hoe we stierven.” Dat is meteen een bijzondere zin om mee te beginnen. Want hoe kun je je herinneren hoe je stierf? Om daar achter te komen, moet je Tot de woede is geluwd van Åsa Larsson lezen. Hoe de persoon die aan het woord is, stierf en met wie ze toen samen was, daar kom je snel achter. Waarom het nodig was en wie de dader is, dat kost wat meer tijd. Een heel boek om precies te zijn en dat is prima. Dit is al weer het vierde boek van Åsa Larsson en net als de eerdere boeken spannend tot het einde.
Waar gaat Tot de woede is geluwd over?
Twee jonge mensen zijn vermoord. In het eerste hoofdstuk vertelt een van de slachtoffers, de zeventienjarige Wilma, hoe dat is gebeurd. Samen met haar vriend Simon gaat ze duiken in het Vittangimeer. Op de bodem zou een vliegtuig liggen, dat daar in de Tweede Wereldoorlog is neergestort. Ze willen het vinden voor iemand anders ze voor is, daarom hebben ze niemand verteld waar ze heen gaan.
Het is oktober en het meer is bevroren. Door een wak gaan ze naar beneden. Op een gegeven moment blijkt het touw dat ze boven bij het wak vast hebben gemaakt, los te zijn. Wilma gaat terug naar boven en zoekt het wak. Als ze het vindt, blijkt er iets overheen te liggen. Ze krijgt het niet aan de kant, wat ze ook probeert. Het is natuurlijk ook niet gemakkelijk een deur van een wak te duwen als er een man op staat. Wilma verdrinkt en ook Simon, die de weg terug niet vindt, overlijdt.
Pas maanden later komt het lichaam van Wilma bovendrijven. Het lijkt erop dat haar dood een ongeluk was. Gelukkig zwerft de ziel van Wilma nog rond en komt ze tevoorschijn in een droom van Rebecka Martinsson, een van de vaste hoofdpersonen van Åsa Larsson. Zij weet de lijkschouwer te overtuigen extra onderzoek te doen en dan blijkt dat het moord was. Anna-Maria Mella en Sven-Erik Stålnacke zullen moeten zien uit te vinden wie de dader is. Al snel hebben ze een verdachte, maar bewijs vinden is lastiger.
Naast het moordverhaal wordt ook het verhaal verteld van de familie Krekula. Vader Isak heeft een transportbedrijf dat in de oorlog werkte voor de Duitsers. Isak is getrouwd met Kerttu. Zij is de zus van Anni Autio, de overgrootmoeder van Wilma. Wilma woonde bij Anni. Isak en Kerttu hebben twee zoons: Hjalmar en Tore. Op een dag, toen ze jong waren, verdwaalden deze jongens in het bos. Tore wilde niet naar Hjalmar luisteren en liep een andere kant op dan zijn broer. Hjalmar kwam die avond laat alleen thuis. Tore volgde pas een week later. Dit hebben zijn ouders hem nooit vergeven. Tore en Hjalmar staan in hun dorp bekend als gemeen en gevaarlijk. Tore is de vechtersbaas en Hjalmar een stille en dikke, maar sterke, man.
Mijn mening over Tot de woede is geluwd
Tot de woede is geluwd leest net zo prettig als de eerdere boeken van Åsa Larsson. Ze heeft een prettige schrijfstijl en weet het goed spannend te houden. In eerdere boeken, vooral in Zonnestorm en Midzomernacht, speelden de kerk en het geloof een grote rol. In dit boek leek dat niet het geval te zijn. Totdat ergens tegen het einde van het boek blijkt dat de titel afkomstig is uit de bijbel. Kenners zien dat misschien meteen, maar ik niet. Dan blijkt ook een van de gebroeders Krekula behoorlijk gelovig te zijn. Toch weer een terugkerend thema dus.
De titel slaat niet alleen op de tekst uit de bijbel. Er is in het boek ook daadwerkelijk veel woede: van Kerttu, omdat haar oudste zoon haar jongste alleen in het bos achterliet, van Hjalmar, omdat hij steeds gebukt gaat onder het gedrag van zijn jongere broer. Maar er is ook de woede van Anna-Maria Mella gericht op haar collega Sven-Erik en andersom. Aan het einde van het vorige boek nam ze een overhaaste beslissing, die het leven van haar collega in gevaar bracht. Beide hebben moeite om het standpunt van de ander te begrijpen en hun relatie is dan ook behoorlijk bekoeld. Al met al is de titel dus uitstekend gekozen. Ook tussen Rebecka en Måns Wenngren, haar voormalige baas, is niet alles koek en ei.
Rebecka Martinsson raakt zoals altijd weer verstrikt in de moordzaak. Ik vond het leuk om te lezen dat ze eindelijk een relatie heeft gekregen met Måns Wenngren. Helaas blijkt een lange-afstandsrelatie (zij in het noordelijke Kiruna, hij in Stockholm) niet ideaal te zijn. In dit boek komt de hondenbegeleider van de politie, Krister Eriksson, erachter dat hij ook geïnteresseerd is in Rebecka. Ze delen hun liefde voor honden, dus wat dat betreft vind ik ze wel bij elkaar passen. Ik ben benieuwd hoe dat in het volgende boek verder gaat!
Het enige dat ik echt miste in dit boek, is het verhaal van Simon. Wordt hij ooit gevonden? Hij komt er een beetje bekaaid vanaf, wat aandacht betreft.
Ik was weer in een sneltreinvaart door dit boek heen. Zo lekker las het. Bij het vorige boek, Het zwarte pad, ergerde ik me enigszins aan een van de personages die in de toekomst bleek te kunnen kijken. In dat boek vond ik dat ongeloofwaardig. Dit boek wordt deels verteld door een van de vermoorde jongelui. Dat is nu zodanig gedaan dat het heel natuurlijk overkomt. Het bovennatuurlijke past prima in dit boek. Al met vind ik dit boek echt een aanrader. Mocht je het willen gaan lezen, dan zou ik je wel aanraden eerst de eerdere drie boeken van Åsa Larsson te lezen. Dan begrijp je de hoofdpersonen veel beter.
Meer informatie over Tot de woede is geluwd
- Oorspronkelijke titel: Till dess din vrede upphör
- Uitgeverij: Anthos
- Verschijningsdatum: 2008 (juni 2009 in Nederland)
- Aantal pagina’s: 267
- Verkrijgbaar als: paperback, ebook
- ISBN (paperback): 9789041413222
- ISBN (ebook): 9789041417558
Meer weten over Åsa Larsson? Kijk dan bijvoorbeeld op Wikipedia!
Andere boeken van Åsa Larsson:
- Zonnestorm (2003)
- Midzomernacht (2004)
- Het zwarte pad (2006)
- Tot de woede is geluwd
- De tweede zonde (2012)