Midzomernacht – Åsa Larsson

Midzomernacht van Åsa Larsson“Ik lig op mijn zij op de keukenbank, kan met geen mogelijkheid slapen.” Het personage dat deze woorden in de mond gelegd krijgt door Åsa Larsson, zal even later predikant Mildred Nilsson van het leven beroven. Net als in Zonnestorm, het eerste boek van Larsson, proberen Anna-Maria Mella en Sven-Erik Stålnacke de dader te vinden. Dat blijkt geen gemakkelijke klus te zijn.

Waar gaat Midzomernacht over?

In het eerste boek van Åsa Larsson, Zonnestorm, heeft Rebecka Martinsson heel wat te verduren gehad. Uit zelfverdediging heeft ze drie mannen gedood. Daardoor is ze ingestort en kan ze haar werk als belastingrechtjurist niet meer doen. Op een dag wordt ze door haar werkgever gevraagd mee te gaan naar een bijeenkomst in de buurt van Kiruna. Ze gaat mee en besluit ter plaatse om langer te blijven. Zo kan ze proberen de eerdere gebeurtenissen te verwerken.

Enkele maanden eerder, tijdens de midzomernacht, is predikant Mildred Nilsson op brute wijze vermoord. Het is de politie nog niet gelukt de dader te vinden. Mildred stond bekend als feministe en mannenhaatster. Bijna alle mannen in het dorp hadden iets tegen haar. Vooral de mannen van de jachtvereniging waren niet bij met Mildred. Deze heren zorgden namelijk erg goed voor zichzelf en daar dreigde Mildred een stokje voor te steken.

Een van de andere dingen die ze wilde, was een stichting oprichten om een wolf, die in de omgeving gezien was, te beschermen. Niet iedereen was het er mee eens dat dit een taak van de kerk zou zijn. Verder zijn er de verlaten echtgenoot en de vader van een zoon met een hersenbeschadiging. Beiden zien Mildred als de oorzaak van hun problemen.

Ongewild raakt Rebecka betrokken bij het onderzoek als zij dreigbrieven en belastende documenten vindt in een kluisje van Mildred. Het onderzoek komt in een stroomversnelling als er nog een dode valt.

Mijn mening over Midzomernacht

Midzomernacht was het eerste boek dat ik las van Åsa Larsson. Later pas las ik Zonnestorm. Midzomernacht was goed te volgen, maar toen ik het een tweede keer las, nadat ik het eerste boek ook gelezen had, begreep ik veel meer van het verleden van Rebecka. Als je dit boek gaat lezen, zou ik dus aanraden eerst Zonnestorm te lezen.

Mijn bezwaar tegen Zonnestorm was dat het geloof een wel erg centrale plaats innam. Midzomernacht speelt zich ook af rond een groep mensen van de kerk, dus ook hier is de kerk belangrijk, maar minder prominent dan in Zonnestorm. Wat weer terugkomt, is het gemak waarmee de hoge heren van de kerk zichzelf bevoordelen.

Wat ik mooi vind in dit boek, is de manier waarop de relaties tussen de mensen zijn beschreven. Ze kennen elkaar allemaal, want het is een klein dorp. Er speelt echter van alles tussen de verschillende personen. Een enkeling draagt zelfs een groot geheim met zich mee. Ook mooi is de beschrijving van het leven van de wolf, Gele Poten. Ieder hoofdstuk in het boek beschrijft de gebeurtenissen van een dag, waarna een stuk over de wolf volgt. Je gaat echt met het dier meeleven.

Voor Zonnestorm had ik net geen vier sterren over. Omdat ik Midzomernacht iets beter vind, krijgt deze wel vier sterren!

 4 sterren

Meer informatie over Midzomernacht

  • Oorspronkelijke titel: Det blod som spillts
  • Nederlandse titel: Midzomernacht
  • Uitgeverij: Ambo/Anthos
  • Verschijningsdatum: september 2005
  • Aantal pagina’s: 400
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789041409775
  • ISBN (ebook): 9789041417534

Meer weten over Åsa Larsson? Kijk dan bijvoorbeeld op Wikipedia!

Andere boeken van Åsa Larsson:

Plaats een reactie