De mooiste tijd van het jaar – Jenny Bayliss

De mooiste tijd van het jaar van Jenny BaylissAls Annie haar man op heterdaad betrapt met een andere vrouw, is voor haar de maat vol. Ze vertrekt. Ze vindt een advertentie waarin gevraagd wordt om iemand die de hele winter op een woning wil passen. Dat ziet Annie wel zitten. Eenmaal daar kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Annie heeft jarenlang samen met haar man een restaurant gehad, en nu opent ze een kiosk en café in haar tijdelijke pand. Het wordt een succes, maar hoe moet het verder na de winter? De mooiste tijd van het jaar van Jenny Bayliss is een mooi boek over verraad, liefde en opnieuw beginnen.

De mooiste tijd van het jaar in het kort

Als Annie onverwachts na het werk even terug moet naar het restaurant dat zij samen met haar man Max heeft, ziet ze iets wat ze liever niet had gezien. En dit is niet de eerste keer dat Max niet van een andere vrouw af kan blijven. Voor Annie is er nog maar een ding mogelijk: ze gaat bij hem weg.

Weggaan is makkelijker gezegd dan gedaan. Waar moet ze heen? Dan vindt Annie een advertentie waarin een huisoppasser gevraagd wordt. Het blijkt te gaan om een appartement met een ruimte waar eerder een café werd gerund. Het duurt niet lang voordat Annie de eerste koffie serveert aan langs wandelende buurtbewoners. Van het een komt het ander en voor ze het weet heeft Annie een goedlopend café.

Het is alleen jammer dat de neef van de eigenaresse, John, na de winter het pand wil verkopen aan een projectontwikkelaar. Het zal plaats moeten maken voor modernere woningen. Daar is protest tegen vanuit het dorp, maar daar lijkt hij zich niets van aan te trekken.

Als de zaken goed blijken te lopen en Annie de belangrijke rol van het café in het sociale leven van het dorp in ere hersteld heeft, bedenkt ze een plan om de boel toch te kunnen behouden. Maar dan moet ze wel John zien te overtuigen. En ook Max moet meewerken, want ze heeft geld nodig en dat krijgt ze alleen als de scheiding rond is. Max wil Annie echter niet opgeven. Helaas voor hem heeft Annie andere romantische gevoelens gekregen. Maar of die levensvatbaar zijn?

Mijn mening

Vorig jaar las ik in december ook een boek van Jenny Bayliss. Toen was het een echt kerstboek, deze keer omvat het een langere periode waardoor ook onder andere Halloween meedoet. Je zit zo wel het hele boek lang in een feeststemming, ondanks het wat minder vrolijke begin.

Het idee voor het boek vond ik mooi. Annie laat zien dat vrouwen niet alles van hun man hoeven te pikken en ook best alleen succesvol kunnen zijn. Maar een leuke man in je leven is toch zeker wel leuk en ook dat laat Annie zien.

Het zit Annie niet allemaal mee. Wat dat betreft lijkt het boek vrij realistisch. Ook zijn de verschillende personages die belangrijke rollen spelen, allemaal mensen met duidelijk eigen karaktertrekken. Zo zijn er de stoere Maeve, de moeder Gemma en de eigenwijze Alfred. Samen zorgen ze dat het een interessant verhaal wordt.

Ik vond De mooiste tijd van het jaar fijn lezen. Hoewel er vrij veel personages in voorkomen, waren ze toch meestal wel uit elkaar te houden. Het verhaal verliep ook op een prettige manier. Natuurlijk had ik ergens halverwege wel het gevoel dat ik wist waar het heen zou gaan, maar ik kende op dat moment de route naar dat einde nog niet. En dat houdt het lezen leuk. Ik vind het boek leuk genoeg voor vier sterren.

4 sterren

Meer informatie over De mooiste tijd van het jaar

 • Oorspronkelijke titel: A season for second chances
 • Uitgever: Luitingh-Sijthoff
 • Verschijningsdatum: september 2022
 • Aantal pagina’s: 356
 • Verkrijgbaar als: paperback, e-book, luisterboek
 • ISBN:
  • Paperback: 9789024598670
  • E-book: 9789024598687
  • Luisterboek: 9789021032887

Plaats een reactie