Overspel – Tatiana de Rosnay

Overspel van Tatiana de Rosnay“Hij heeft nog steeds niet bewogen. Hij ligt nog steeds op de tegelvloer, met zijn armen wijd, zijn benen gestrekt.” Dit begin is typerend voor het vervolg van Overspel van Tatiana de Rosnay. Hélène Harbelin is de hoofdpersoon van dit verhaal. Haar rustig voortkabbelende leventje wordt ruw verstoord door een ondoordachte actie. Die ene daad blijkt een hele reeks verwikkelingen uit te lokken. Hélène raakt steeds verder verstrikt in het web en heeft grote moeite normaal te blijven functioneren. Hoe gaat ze hier bovenop komen?

Waar gaat Overspel over?

Hélène is een vijftigjarige huisvrouw die het goed voor elkaar lijkt te hebben. Ze is getrouwd met een succesvolle man en heeft twee kinderen en ook al kleinkinderen. Ze zorgt voor het huishouden en de zakelijke etentjes van haar man en doet daarnaast vrijwilligerswerk. Ze is de perfecte huisvrouw.

Op een dag, als ze een zieke vriendin gaat bezoeken, wordt ze aangesproken door een knappe vreemdeling. Ze vlucht snel weg, maar kan hem niet vergeten. Ze gaat terug. Ze gaat met de man mee naar huis en heeft de beste seks ooit. Tot hij maar bovenop haar blijft liggen. Hij blijkt een hartaanval gehad te hebben en ligt dood in bed. Hélène vlucht weg, in de veronderstelling dat niemand haar gezien heeft. Ze probeert alles te vergeten en haar oude leventje weer op te pakken.

Maar helaas, diezelfde avond ontdekt ze dat ze haar handtas in het appartement van de man heeft laten liggen. De politie, die de handtas heeft gevonden, is gemakkelijk te overtuigen dat de man haar tasje gestolen heeft. Hélène is opgelucht en gaat verder met haar leven.

Dan staat er een meisje voor de deur. Hélène is toch niet ongezien weggekomen. Het meisje zegt de dochter van de man te zijn en beweert dat ze alles weet. Hélène probeert te redden wat er te redden valt, maar hierdoor raakt ze alleen maar verder in de problemen. In haar radeloosheid doet ze uiteindelijk iets wat de situatie nog erger maakt.

Mijn mening over Overspel

Dit moet toch wel de nachtmerrie zijn van iedereen die overspel pleegt. En van iedereen die netjes met zijn of haar eigen partner het bed in duikt. Tijdens het lezen vergeet je soms even dat het jou niet overkomt. Het hele boek is geschreven vanuit het perspectief van Hélène, waardoor je je gemakkelijk inleeft in haar situatie. Ze ontwikkelt zich snel van perfecte huisvrouw via vurige minnares tot psychisch wrak. Aan het einde van het boek voel je je zelf ook niet helemaal lekker meer. Dan is het goed te beseffen dat het allemaal niet echt was.

Overspel is niet zo heel dik. Dat is aan de ene kant jammer, ik had er wel wat langer in willen lezen. Aan de andere kan gun ik het Hélène ook niet om nog langer te lijden. Alles wat nodig is om het verhaal te begrijpen, past binnen de beperkte ruimte.

Het einde van Overspel is niet helemaal eenduidig. Dat zorgt dat je na de laatste pagina nog een hele tijd blijft nadenken over de afloop. Het geeft je ook de vrijheid je eigen invulling te geven aan het slot. Vond je Hélène maar een verwende muts? Dan kies je voor een slechte afloop. Mocht je haar wel? Dan ga je gewoon voor de positieve mogelijkheid. Ik ga zelf voor die laatste optie. Haar leven zou niet mijn leven zijn, ik ga toch liever gewoon elke dag naar mijn werk. Maar ik begrijp haar daden ook wel en ik gun haar een goede afloop.

Van Tatiana de Rosnay las ik eerder Haar naam was Sarah. Dat was een meeslepend verhaal om in te verdrinken. Dat was voor mij de reden om aan Overspel te beginnen. Mijn verwachtingen waren dus hoog, maar Tatiana de Rosnay heeft ze waargemaakt. Ik vind Overspel een aanrader voor wie een niet al te dik, maar wel spannend, boek zoekt.

5 sterren

Meer informatie over Overspel

  • Oorspronkelijke titel: Spirales
  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Verschijningsdatum: 2004 (juli 2014 in Nederland)
  • Aantal pagina’s: 231 (volgens bol.com, mijn e-reader maakte er 112 van en dat vind ik geloofwaardiger)
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789047204572
  • ISBN (ebook): 9789047204619

Meer weten over Tatiana de Rosnay? Bezoek haar website!

Plaats een reactie