LeesID: al je ebooks in één overzicht

LeesID logoLeesID is een initiatief van uitgevers, webwinkels, boekhandels en brancheverenigingen. Samen proberen ze het lezen van ebooks voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk te maken. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse boek (je weet wel, van het boekenweekgeschenk), beheert LeesID. Omdat ook ik groot voorstander ben van het lezen van ebooks, heb ik een LeesID-account aangemaakt zodat ik je hier mijn ervaringen kan vertellen.

Wat kun je met LeesID?

Met LeesID kun je alle ebooks die je bij verschillende webwinkels hebt gekocht, overzichtelijk in één overzicht zien. Je hoeft dan niet meer te weten waar je een boek hebt gekocht als je het opnieuw wilt downloaden, bij LeesID vind je het zo terug. Ook kun je al je bij verschillende aanbieders gekochte ebooks bij elke aanbieder op je boekenplank zien staan. Je hoeft dus niet steeds bij LeesID in te loggen, maar je kunt bijvoorbeeld ook bij Bol.com al je overige aankopen zien.

Een LeesID maken

Om een LeesID te maken, ga je naar leesid.nu. Daar maak je een account aan. Als je een bevestigingsmail hebt ontvangen, klik je daarin op de link om je account te activeren. Dan kun je al aan de slag. Als je ingelogd bent op LeesID, dan zie je onder ‘Mijn LeesID’ een overzicht van aanbieders die meedoen. Op dit moment zijn dat:

  • Blz.
  • boeken.com
  • bol.com
  • eBook.nl
  • Libris
  • managementboek.nl
  • The Readshop

Koppel met LeesIDJe moet de aanbieders eerst aan je account koppelen, voor je de boeken kunt zien. Klik daarvoor op de link ‘Koppelen met LeesID’. Je wordt dan doorgestuurd naar de inlogpagina van de betreffende aanbieder. In het geval van Bol.com zie je dan een knop ‘Koppel met LeesID’. Je komt dan weer op een scherm van leesid.nu. Daar moet je bevestigen dat je inderdaad die aanbieder wilt koppelen.

Boeken inzien

Als je de aanbieders hebt gekoppeld, zie je onder ‘Mijn boeken’ al je boeken staan, gesorteerd op aanschafdatum en met een link naar de oorspronkelijke aanbieder. Via deze link kom je op de downloadpagina van de aanbieder. Alleen daar kun je het boek opnieuw downloaden, niet op de website van LeesID zelf.

Gekoppeld met LeesIDVan de huidige aanbieders heb ik alleen boeken gekocht bij Bol.com en Blz. Bol.com koppelen ging goed, maar Blz. leidde naar een niet-bestaande pagina. Bij de veelgestelde vragen op die website vond ik de opmerking dat LeesID tijdelijk is uitgeschakeld maar zo snel mogelijk weer aan het werk geholpen zal worden. Helaas kan ik zo, met maar één gekoppelde aanbieder, niet testen of alles echt zo handig werkt.

Het zou namelijk zo moeten zijn dat als je bij een van de aanbieders inlogt, je de boeken die je bij een van de andere gekoppelde aanbieders hebt aangeschaft, ook kan zien. Die zijn dan gemarkeerd met het LeesID-logo. Zo zie je dus bij elke willekeurige boekverkoper die je gekoppeld hebt, al je boeken. En hoef je dus niet naar de website van LeesID om al je boeken te zien.

Gratis boeken

Het leuke van LeesID is dat je bij het aanmaken van een account drie gratis boeken krijgt. Die kun je downloaden bij de aanbieder die je als eerste koppelt. Toen ik het account maakte, waren het de volgende boeken:

  • Lees! van Yvonne van de Brandhof
  • O, o, Olivia van Gillian King
  • 25 van Jamal Ouariachi

Ik weet niet of dit zo blijft of dat er af en toe andere boeken geselecteerd worden. Maar in ieder geval is dit leuk meegenomen!

Is LeesID nuttig?

Is dit nu een handig systeem? Op zich wel, als je je boeken online wilt beheren en niet zelf ergens op wilt slaan. Om een boek te lezen moet je het wel eerst downloaden en op je e-reader zetten. Of je leest het op je computer natuurlijk. Ikzelf gebruik het programma Calibre om mijn ebooks te beheren. Als ik een boek opnieuw wil lezen, hoef ik het niet opnieuw te downloaden. Het staat gewoon op mijn computer en dankzij Calibre vind ik het gemakkelijk en zet ik het zo op mijn e-reader. Dat vind ik eigenlijk veel gemakkelijker!

Volgens mij heeft LeesID vooral een nuttige functie als je je boeken online beschikbaar wilt hebben en je wilt alles vanaf één locatie beschikbaar hebben. En je hebt ze niet zelf al ergens in de cloud staan.

Plaats een reactie