Overleef de nacht – Riley Sager

Overleef de nacht van Riley SagerCharlie zit in een auto. Achter het stuur zit een man. Hij is de campusmoordenaar, die al drie vrouwen heeft vermoord. Charlie moet hem stoppen, maar hoe? Haar leven is soms net een film, maar nu is het bloedserieus. Waarom stapte ze dan ook bij een wildvreemde in de auto voor een lift? Overleef de nacht van Riley Sager laat je meerijden tijdens een bloedstollende rit. Probeer daar maar eens ongeschonden uit te komen!

Overleef de nacht in het kort

Charlie staat op het punt om de universiteit te verlaten. Haar beste vriendin en kamergenoot Maddy is twee maanden eerder vermoord en Charlie voelt zich schuldig. Ze wil zo snel mogelijk naar huis. Om daar te komen, accepteert ze een lift van een vreemde.

Als ze eenmaal onderweg zijn, ontdekt Charlie dat haar chauffeur, Josh, tegenstrijdige dingen zegt. Ze begint te vermoeden dat ze bij de campusmoordenaar in de auto is gestapt. In de omgeving van haar universiteit zijn de laatste jaren drie meisjes vermoord, vandaar de bijnaam van de dader. Maddy was zijn laatste slachtoffer.

Charlies vermoedens worden steeds sterker. Ze heeft echter een probleem. Sinds haar ouders een aantal jaren eerder verongelukten, verdwijnt haar bewustzijn af en toe in een film. Ze weet dan pas achteraf dat wat ze zag, niet echt was. Dat gebeurt haar ook in de auto. En dan lijken de gebeurtenissen opeens toch wel normaal, misschien is Josh toch geen moordenaar. Dan ontdekt ze iets waardoor ze overtuigd is. Ze probeert te ontsnappen.

Als Charlie denkt dat ze veilig is, blijken er echter nog allerlei zaken te spelen waar ze niets van wist. Nog steeds moet ze zien te overleven. Dat wordt er niet makkelijker op als blijkt ze dat toch echt het beoogde slachtoffer van een moordenaar is.

Mijn mening

Doordat Charlie films ziet in haar hoofd en zij het verhaal grotendeels vertelt, weet je na een tijdje niet meer wat echt is en wat niet. Dat wordt steeds wel duidelijk, maar het maakt het geheel steeds wel spannend. Niets is wat het lijkt in dit boek. Dat merk je vanaf het begin en dat gaat helemaal tot het einde door.

Eerder las ik Sluit alle deuren en Voor het donker thuis van Riley Sager. In beide boeken gebeurden allerlei vreemde dingen, vooral in Voor het donker thuis. Blijkbaar is het een beetje Sagers handelsmerk om in zijn boeken dingen te laten gebeuren die anders zijn dan ze lijken. Mij bevalt het wel.

Bijna het hele verhaal speelt zich af in een nacht tijd. Dat is kort. Maar de schrijver heeft er wel voor gezorgd dat er in die korte tijd heel veel gebeurt. Je zult je met dit boek dan ook echt niet vervelen. Ik denk eerder dat je op het puntje van je stoel blijft zitten tot het uit is. Bij wijze van spreken dan, ik zat ook gewoon lekker achterover.

Bij de informatie over de schrijver op bol.com lees ik: “Het werk van Riley Sager is goedgekeurd door Stephen King, Lisa Gardner en Karin Slaughter.” Fijn om te lezen dat die grote namen hun zegen hebben gegeven, maar ook zonder dat is hij zeker de moeite waard! En ik vind dat in de boeken van Riley Sager, gelukkig, het bloederige ontbreekt dat vooral bij Karin Slaughter wel heel sterk naar voren komt. Dat maakt het voor mij alleen maar leuker om te lezen.

Ik vind dat Overleef de nacht prettig geschreven is. Het leest lekker weg en ik kwam geen storende elementen tegen. Zo wil ik er wel meer lezen!


4 sterren

Meer informatie over Overleef de nacht

 • Oorspronkelijke titel: Survive the night
 • Uitgeverij: Ambo|Anthos
 • Verschijningsdatum: maart 2022
 • Aantal pagina’s: 344
 • Verkrijgbaar als: paperback, e-book, luisterboek
 • ISBN:
  • Paperback: 9789026354816
  • E-book: 9789026354823
  • Luisterboek: 9789026359842

Plaats een reactie