Sluit alle deuren – Riley Sager

Sluit alle deuren van Riley SagerJules heeft geld nodig en woonruimte, dus als ze een advertentie ziet waarin een oppasser voor een leegstaand appartement wordt gevraagd, meldt ze zich meteen aan. Het blijkt in het beroemde en beruchte Bartholomew te zijn, waar vreemde verhalen over de ronde doen. Het betaalt echter goed dus Jules grijpt deze kans. Al snel ontdekt ze echter dat er vreemde dingen gebeuren, zoals het verdwijnen van andere oppassers. Jules wordt bang en probeert te vluchten, maar is ze op tijd weg? Sluit alle deuren van Riley Sager is te spannend om tussendoor weg te leggen.

Sluit alle deuren in het kort

Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden heeft Jules geen werk meer en geen woonruimte. Ze slaapt bij een vriendin op de bank, maar dat is natuurlijk niet ideaal. Als ze een advertentie ziet waarin iemand gezocht wordt om op een appartement te passen, hapt ze dan ook gelijk toe. Het blijkt een super-de-luxe appartement te zijn waar ze ook nog eens dik betaald krijgt om er te wonen. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar het komt wel erg goed uit, dus Jules doet het.

Als Jules in het appartement trekt, krijgt ze een aantal toch wel wat vreemde regels te horen waar ze zich aan moet houden. Vanwege de grote som geld die ze gaat krijgen, neemt ze dat voor lief. Haar vriendin is minder enthousiast. Die duikelt allerlei krantenartikelen op waarin geschreven wordt over duistere zaken die in het gebouw gebeurd zouden zijn.

Jules wil zich er niets van aantrekken. Maar toch merkt ze af en toe vreemde dingen op. Ze begint pas echt bang te worden als een van de mede-oppassers verdwijnt. Jules gaat naar haar op zoek maar ze komt niet veel verder. Dan ontdekt ze iets waar ze vreselijk van schrikt. Ze besluit te vluchten, maar is het niet al te laat?

Mijn mening

Dit is echt een spannend boek zoals een spannend boek moet zijn. Als de hoofdpersoon denkt te weten hoe het zit, en jij ook, dan blijkt het toch weer anders te zijn. Meteen vanaf het begin word je het verhaal in gezogen en het laat je niet meer los. Het helpt natuurlijk ook dat je af en toe een vooruitblik naar de toekomst krijgt. Je weet dus al een beetje wat er staat te gebeuren en dat belooft niet veel goeds.

Het is niet moeilijk je in te leven in Jules. We hebben allemaal wel eens een moeilijke periode in ons leven gehad en als je dan de oplossing zo aangereikt krijgt, dan grijp je die natuurlijk met beide handen aan. De keuzes die ze maakt, zijn dan ook vrij logisch. En vervolgens weet Sager Jules, en daarmee de lezer ook, toch een aantal keer op het verkeerde been te zetten.

Het verhaal gaat eigenlijk nooit vervelen. Er blijven maar dingen gebeuren. En dat is op een zodanige manier geschreven dat je vanzelf doorleest. Het boek leest dus prettig, geen overbodige tierelantijntjes maar de schrijfster heeft duidelijk wel voldoende gespreksstof. Daarbij wordt het op een geloofwaardige manier gebracht. Hoewel je af en toe toch denkt dat wat er gebeurt, niet kan, blijkt de ontknoping zeer naar tevredenheid en verrassend.

Sluit alle deuren is het eerste boek dat ik las van Riley Sager, maar niet het eerste dat ze schreef. Mijn interesse is gewekt, ik wil zeker meer van hem lezen!

4 sterren

Meer informatie over Sluit alle deuren

  • Oorspronkelijke titel: Lock every door
  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Verschijningsdatum: oktober 2019
  • Aantal pagina’s: 408
  • Verkrijgbaar als: paperback, e-book
  • ISBN (paperback): 9789026352751
  • ISBN (e-book): 9789026347603

Plaats een reactie