Voor het donker thuis – Riley Sager

Voor het donker thuis van Riley SagerMaggie Holt heeft op vijfjarige leeftijd korte tijd in een bijzonder huis gewoond. Na drie weken zijn haar ouders en zij er echter weggevlucht. Maggie herinnert zich niets uit die tijd, ze weet alleen wat er gebeurd zou zijn doordat haar vader er een bestseller over schreef. Nu is ze volwassen en heeft ze het spookhuis geërfd. Ondanks waarschuwingen gaat ze erheen om de waarheid te ontdekken. Onverklaarbare gebeurtenissen blijken er nog steeds voor te komen. Maar Maggie laat zich niet zomaar wegjagen. Voor het donker thuis van Riley Sager is spookachtig spannend.

Voor het donker thuis in het kort

Vijfentwintig jaar geleden verhuisden Maggie Holt en haar ouders Jess en Ewan van de grote stad naar een groot, oud huis in het stadje Bartleby. Baneberry Hall heet het huis en het is een plek met een geschiedenis. Met de dochter van de eerste bewoners liep het niet goed af en ook in de jaren die volgden, is een aantal doden gevallen in het huis. Het laatste slachtoffer was de jonge dochter van de laatste bewoners, die geen natuurlijke dood stierf. Voor Jess is dat laatste een reden om niet in het huis te willen wonen terwijl het voor Ewan juist de reden is dat hij meteen enthousiast is over het huis. Hij krijgt zijn zin.

Als de familie nog niet lang in het huis woont, beginnen er vreemde dingen te gebeuren. Lampen gaan spontaan aan, een platenspeler zet zelf een plaat op en er klinken vreemde geluiden. Maggie is doodsbang en ook Ewan komt steeds meer in de ban van de spoken, die er blijkbaar zijn. Jess lijkt er minder last van te hebben. Ewan duikt in de geschiedenis van het huis en ontdekt wat er in het verleden allemaal is gebeurd. En het huis onthoudt dingen.

Op een nacht loopt het helemaal uit de hand en het gezin ontvlucht het gebouw. Ze laten alles achter. Ewan schrijft een boek over hun ervaringen: Het huis de verschrikkingen. Het wordt een bestseller en zorgt zo voor een goed inkomen. Maggie daarentegen heeft er voortdurend last van dat mensen haar herkennen uit ‘het boek’. Volgens haar is alles in het boek gelogen.

Als Maggies vader is overleden, gaat ze terug naar het huis. Ze wil de waarheid te weten komen. Als ze in het huis verblijft, gebeuren er allerlei dingen die ook in het boek stonden. Zou het dan toch de waarheid zijn? Maggie is echter vastbesloten een verklaring voor alles te vinden en laat zich niet zomaar door de ‘spoken’ wegjagen.

Mijn mening

Als je dit boek leest, kom je er na verloop van tijd achter dat het eigenlijk een misdaadverhaal is maar dan in een spookachtig jasje. Ik las dit boek toevallig eind oktober, vlak voor Halloween. Dat is echt een toepasselijk moment om het te lezen! Maar in november en de rest van het jaar zal het ook zeker nog de moeite waard zijn. Ik vond het verhaal heel origineel. Ook als je niet in geesten gelooft, zul je je met Voor het donker thuis zeker vermaken.

Het boek bestaat uit twee delen, die afwisselend verteld worden. Het ene is de huidige tijd, als Maggie in het huis is en op zoek gaat naar de waarheid. Het andere is het verhaal van de vader. Dat wordt in de vorm van ‘het boek’ weergegeven. In de loop van het verhaal wordt steeds duidelijker wat de waarheid is. Je kunt er allerlei theorieën op nahouden tijdens het lezen en het is goed mogelijk mee te denken, maar aan het einde verrast de uitkomst toch nog. Ik vond het een zeer bevredigend slot.

Het boek leest lekker. In welke van de twee delen je zit, is altijd duidelijk doordat een verschillende opmaak wordt gebruikt. Het vraagt er wel om om zo snel mogelijk uitgelezen te worden. Je wordt behoorlijk het verhaal in gezogen. Het is eigenlijk net als met Sluit alle deuren, een ander boek dat ik van Riley Sager las. Hoewel het vaak lijkt dat er dingen gebeuren die niet kunnen, komt er uiteindelijk toch een bevredigende verklaring. En dat maakt dat je het boek met een goed gevoel sluit.

4 sterren

Meer informatie over Voor het donker thuis

 • Oorspronkelijke titel: Home before dark
 • Uitgeverij: Ambo|Anthos
 • Verschijningsdatum: maart 2021
 • Aantal pagina’s: 416
 • Verkrijgbaar als:
  • Paperback (ISBN: 9789026353062)
  • E-book (ISBN: 9789026353079)
  • Luisterboek (ISBN: 9789026355608)

Plaats een reactie