Mariette Lindstein: haar eigen verhaal

Boeken van Mariette LindsteinOp 20 februari verscheen De sekte herrijst, het tweede deel in de trilogie van Mariette Lindstein over het leven in en na een sekte. Het eerste deel, De sekte, had ik eerder al gelezen en ik was geschokt door de gruwelijkheden die in ViaTerra (de sekte in het boek) plaatsvonden. En dan te bedenken dat dit gebaseerd is op eigen ervaring van Mariette Lindstein. Zij werkte jarenlang voor de Scientology kerk in Los Angeles. Daarbij woonde ze in een compound waaruit ontsnappen (en dat dan ook nog overleven) zo goed als onmogelijk is. De vraag rijst al snel wat echt gebeurd is en wat niet. Toen ik van uitgeverij A.W. Bruna een uitnodiging kreeg voor een ontmoeting met Mariette, hoefde ik dan ook niet lang na te denken, een uitstekende kans om daar achter te komen!

Donderdag 1 maart was het zover. De mensen van A.W. Bruna trakteerden vijf bloggers en natuurlijk Mariette op een overheerlijke high tea. Mariette vertelde heel veel over wat zij werkelijk bij Scientology meegemaakt heeft. En wat blijkt, het is in het echt nog erger dan wat ze in haar boeken heeft geschreven. De werkelijkheid is soms zo extreem dat het niet geloofwaardig zou zijn.

De hoofdpersoon in de boeken, Sofia, is eigenlijk een heel normaal meisje. Het zou je buurmeisje kunnen zijn, bij wijze van spreken. Hoewel je het van zo iemand misschien niet zo snel zou verwachten, belandt juist zij in een sekte. Mariette vertelt dat Sofia niet op haar lijkt. Ze heeft haar juist enigszins doorsnee gemaakt om aan te geven dat het iedereen kan overkomen.

Mariette Lindstein

En dat brengt me gelijk op een punt dat voor Mariette heel belangrijk is. Het naar buiten brengen van haar verhaal is niet zonder gevaar. Ook buiten de muren van de compound weten ze haar wel te vinden. Wat zij probeert te bereiken door toch de publiciteit te zoeken, is te voorkomen dat mensen toetreden tot sektes. De sektes zelf zijn moeilijk te bestrijden maar iedere persoon die ervoor behoed kan worden, is er één. En dat is ook weer wat Sofia in De sekte herrijst probeert te bereiken.

Naast het indrukwekkende verhaal dat aan de basis van de boeken staat, zijn de boeken van Mariette Lindstein ook gewoon heel leuk en spannend om te lezen. Ik ben net begonnen in De sekte herrijst. De ontmoeting met Mariette Lindstein en het horen van haar echte verhaal heeft het boek duidelijk een extra dimensie gegeven. Ik weet zeker dat als ik dat uit heb, ik niet kan wachten op het derde en laatste deel!

De boeken van Mariette Lindstein

Boeken van Mariette Lindstein kopen? Dat kan bij bol.com:

Plaats een reactie