Kinderen van de sekte – Mariette Lindstein

Kinderen van de sekte van Mariette LindsteinSofia Bauman leeft met man en dochter een redelijk normaal leven. Tot een storm haar opvangcentrum voor uit sektes gevluchte jongeren met de grond gelijk maakt. Dan blijkt dat sekteleider Franz Oswald nog steeds niet uit haar leven is verdwenen. Sofia wil niets van hem accepteren, maar dat is moeilijker dan gedacht. Zeker als ook haar dochter Julia betrokken raakt bij Oswalds praktijken, zal Sofia haar principes opzij moeten zetten. Kinderen van de sekte is het derde deel van de trilogie over de sekte ViaTerra van Mariette Lindstein. Het is fictie, maar gebaseerd op haar eigen ervaringen en dat maakt het des te schokkender.

Kinderen van de sekte in het kort

Vijftien jaar geleden wist Sofia Bauman de sekte ViaTerra van Franz Oswald te ontvluchten. Daarbij zette ze het landhuis waar de sekte is gevestigd, in brand. Nu leeft ze redelijk rustig met man en dochter op een eiland. Ze runt een opvangcentrum voor gevluchte sekteleden en houdt Oswald ver uit de buurt. Maar dan slaat het noodlot toe: een heftige storm maakt het opvangcentrum met de grond gelijk. En wie staat er vooraan om haar te helpen de boel weer op te bouwen? Juist, Franz Oswald.

Oswald kreeg twee kinderen met een van de sekteleden, de tweeling Vic en Thor. De jongens verschillen als dag en nacht van elkaar. Vic is helemaal zijn vader terwijl Thor echt een zoon van zijn moeder is. De jongens worden opgevoed als echte sekteleden. Thor begint echter steeds meer zijn twijfels te krijgen over de methoden van zijn vader. Gaat hij niet te ver?

Ondertussen voelt Sofia zich gedwongen contact te hebben met Franz Oswald. Ook haar dochter Julia komt onder zijn invloed. Beide gaan daar echter heel anders mee om. Waar Sofia hem nog steeds haat en probeert de waarheid over hem naar buiten te krijgen, kijkt Julia juist tegen hem op. Ze vindt hem enorm knap en wil niets liever dan hem leren kennen. Julia weet echter niet veel van het werkelijke karakter van Oswald.

Ongewild raakt Sofia toch weer steeds verder in de klauwen van Franz Oswald. Om haar gezin te redden zal ze nog één keer de confrontatie met hem aan moeten gaan. Maar ook die loopt niet zoals verwacht.

Mijn mening over Kinderen van de sekte

Kinderen van de sekte is gebaseerd op echte gebeurtenissen, net als de eerste twee boeken van de trilogie van Mariette Lindstein. Als je de boeken leest, moet je daar misschien niet te veel bij stilstaan, het is te schokkend voor woorden. Of misschien moet je er juist wel bij stilstaan, zodat dit niet meer gebeurt.

Wat opvalt in dit boek is dat er wel heel vaak iets gezegd wordt in de trant van “en toen vertelde ze het hele verhaal”. Blijkbaar hebben de hoofdpersonen elkaar veel te vertellen. Dit begon me na een paar keer een beetje te storen, maar verder leest het boek als een trein. Net als de eerste twee boeken overigens (De sekte en De sekte herrijst).

Toen ik in het boek begon, vroeg ik me af wat er allemaal nog zou kunnen gebeuren nu Sofia veilig ver van de sekte verwijderd is. Dat blijkt nog genoeg te zijn. De volgende generatie staat klaar om precies dezelfde fouten te maken.

Ik denk dat het Mariette Lindstein goed gelukt is met haar boeken een waarschuwing af te geven voor wat er in sektes gebeurt. Het lijkt allemaal heel mooi maar als je eenmaal in het web verstrikt zit, kom je er pas achter hoe het werkelijk is. Als iedereen die vatbaar is voor mooie praatjes nu eerst deze boeken leest, dan kan dat een hoop slachtoffers schelen! En heb je niets met sektes, dan zijn het gewoon mooie, spannende boeken om te lezen.

4 sterren

Meer informatie over Kinderen van de sekte

 • Oorspronkelijke titel: Sektens barn
 • Uitgeverij: A.W. Bruna
 • Verschijningsdatum: 3 oktober 2018
 • Aantal pagina’s: 438
 • Verkrijgbaar als:
  • Paperback (ISBN: 9789400508460)
  • Ebook (ISBN: 9789044976144)
  • Audioboek (ISBN: 9789046171646)

Plaats een reactie