De sekte – Mariette Lindstein

De sekte van Mariette LindsteinSofia is net afgestudeerd als ze in aanraking komt met ViaTerra, een beweging geleid door Franz Oswald. Hij weet haar te raken en Sofia komt voor hem werken. Ze mag een bibliotheek gaan opzetten, iets wat perfect past bij haar opleiding en interesse. Na verloop van tijd komt ze er echter achter dat niet alles is wat het lijkt. Het is wel makkelijk bij de groep te komen, maar vertrekken is onmogelijk. Toch besluit Sofia een poging te wagen. Maar wie kan ze vertrouwen? De sekte van Mariette Lindstein is het eerste deel van een trilogie, gebaseerd op haar ervaringen bij de Scientologybeweging.

De sekte in het kort

Sofia is net afgestudeerd en weet niet goed wat ze nu moet gaan doen. Ze woont een lezing bij van Franz Oswald, over zijn beweging ViaTerra. Dit is een groep mensen die leeft volgens eigen regels, waarbij de nadruk ligt op een natuurlijke manier van leven. Sofia raakt geïntrigeerd en als Franz Oswald haar uitnodigt naar het eiland Dimön te komen waar hij zijn centrum heeft, twijfelt ze niet.

Samen met een vriendin bezoekt Sofia het centrum, dat in een landhuis is gevestigd. Ze krijgen er een rondleiding en alles ziet er mooi uit. Oswald biedt Sofia een baan aan: ze kan de bibliotheek van het centrum gaan inrichten. Die is nu nog helemaal leeg. Dit past precies bij de opleiding en belangstelling van Sofia, dus ze zegt ja. Niet veel later trekt ze in het landhuis.

Eerst is alles mooi en leuk. Sofia houdt zich bezig met de bibliotheek en leert de anderen kennen. Maar naarmate de tijd vordert, gebeuren er steeds meer dingen die ze vreemd vindt. Personeel wordt onredelijk hard gestraft voor kleine fouten en de regels op het landgoed worden steeds strenger. Dan wordt ook duidelijk dat het niet zomaar mogelijk is de beweging te verlaten.

Toch is dat wat Sofia wil. Ze moet echter goed uitkijken dat ze niet de verkeerde mensen vertrouwt. Met gevaar voor eigen leven waagt ze de sprong. Of is de sekte sterker dan zij?

Mijn mening over De sekte

“Toetreden is verleidelijk, ontsnappen is onmogelijk.”

De schrijfster weet uit eigen ervaring waar ze het over heeft. Haar boek is dan wel fictie, maar de dingen die ze beschrijft zouden zomaar in het echt kunnen gebeuren. Dat maakt het des te angstaanjagender om te lezen.

Het verhaal wordt verteld door Sofia, afgewisseld met fragmenten van een aanvankelijk onbekend persoon. In de loop van het verhaal wordt steeds meer duidelijk wie dit is en dat levert extra inzichten op in het hoe en waarom van ViaTerra. De hoofdstukken zijn niet lang. Dat zorgt altijd wel voor wat extra vaart in het verhaal, vind ik.

De schrijfstijl van Lindstein is prettig. Ook weet ze Sofia overtuigend te laten veranderen van een enigszins naïeve studente in een bazige jonge vrouw die ervan overtuigd is dat ze het goede doet. Tot ze daar zelf aan gaat twijfelen.

De sekte komt over als een afgerond geheel. Daarom ben ik extra nieuwsgierig naar het volgende deel, want het is het eerste deel in een trilogie. Ben benieuwd wat daar staat te gebeuren!

4 sterren

Meer informatie over De sekte

 • Oorspronkelijke titel: Sekten på Dimön
 • Uitgeverij: A.W. Bruna
 • Verschijningsdatum: september 2017
 • Aantal pagina’s: 396
 • Verkrijgbaar als:
  • Paperback (ISBN: 9789400508446)
  • Ebook (ISBN: 9789044976120)
  • Audioboek (ISBN: 9789046171356)

Plaats een reactie