Yindo: digitale boeken lenen en kopen

Yindo boeken lenenIn mijn zoektocht naar verschillende manieren om digitale boeken te lenen, stuitte ik op Yindo. Yindo biedt de mogelijkheid boeken te kopen maar ook om te lenen. Het is een webwinkel, maar dan met meer mogelijkheden. Daarmee is het totaal niet te vergelijken met de bibliotheek, Bliyoo of Elly’s Choice. Wat doet Yindo dan wel precies?

Papieren boeken kopen

Net als in andere boeken-webwinkels kun je bij Yindo papieren boeken kopen. Niets speciaals aan, eigenlijk. Behalve dan dat je er ook POD’s kunt kopen. POD staat voor Printing On Demand. Van deze boeken is geen voorraad beschikbaar, maar als je er een bestelt dan wordt hij speciaal voor jou geprint. Zo kunnen ook uitverkochte boeken toch geleverd worden of boeken waar niet veel vraag naar is.

Ebooks lenen

Je kunt ebooks lenen bij Yindo door ze op je boekenplank te laten zetten. Soms kun je kiezen voor hoe lang je ze op je plank wilt hebben. Hoe langer, hoe duurder natuurlijk. Je kunt de boeken dan online lezen. Dat kan alleen via de website, er is geen app beschikbaar. Ook kun je de boeken niet downloaden. Offline lezen of lezen op een e-reader zit er dan ook niet in.

Betalen doe je ofwel op de gebruikelijke manieren (iDeal, creditcard, Paypal, bankoverschrijving) of met leestegoed. Als je leestegoed hebt gekocht, dan worden je aankopen daarvan afgeschreven. Bij de aankoop van veel leestegoed tegelijk krijg je korting. Daarom kun je papieren boeken niet met dit leestegoed betalen. Daarvoor geldt een vaste boekenprijs en zijn kortingen niet toegestaan.

Boeken kopen

Een boek kopen bij Yindo is eigenlijk hetzelfde als permanent lenen. Je zet het op je boekenplank, betaalt het tarief voor onbeperkt lenen en je kunt gaan lezen. Je kunt dit als kopen zien, maar omdat je de boeken niet kunt downloaden, moet je maar hopen dat Yindo blijft bestaan. Zodra zij er mee ophouden, ben jij je boeken kwijt. Als ze daar niet iets goeds voor regelen.

Abonnementen

Naast het kopen en lenen van boeken biedt Yindo ook nog de mogelijkheid een abonnement af te sluiten. De boeken die binnen het abonnement vallen, zou je dan goedkoper kunnen lenen. Er zijn op het moment van schrijven drie abonnementen, eentje voor kinderboeken en een voor boeken over fotografie, in twee varianten. Niet echt een ruime keuze dus.

Aanbod

Ten slotte nog even iets over het aanbod van boeken bij Yindo. Daar kan ik heel kort over zijn: dat aanbod is zeer beperkt. Kijk ik naar mijn favoriete genre, de literaire thriller, dan zijn er welgeteld twee boeken beschikbaar. Ja, je leest het goed: twee stuks. Dat is onder het kopje Literatuur. Kijk je onder het kopje Thrillers en fantasy, dan zie je daar weer een subkopje Literaire thrillers. En daar staan dan weer drie andere boeken. Daarmee komt het totaal op maar liefst vijf stuks!

Yindo: doen of niet?

Je aanmelden bij Yindo kan natuurlijk nooit kwaad. Als er een boek is dat je graag wilt lezen en je kunt het voor weinig lenen, is dat mooi meegenomen. Moet je er natuurlijk geen bezwaar tegen hebben om permanent online te moeten zijn en niet op een e-reader te kunnen lezen. Ik zou echter geen groot leestegoed kopen, want zoveel kun je er nu ook weer niet mee. Voor mij is het in ieder geval geen dienst om blij van te worden, vooral vanwege het beperkte aanbod en de onmogelijkheid op mijn favoriete apparaat te kunnen lezen.

Plaats een reactie