Bliyoo – het ebook-abonnement van Bruna

Bliyoo van BrunaWat is Bliyoo?

Bliyoo is het leesabonnement van Bruna. Voor € 9,95 per maand kun je onbeperkt boeken en tijdschrijften lezen. Dat klinkt heel mooi, bijna te mooi om waar te zijn. En als iets te mooi om waar te zijn lijkt, dan is het vaak ook zo. Even verder kijken naar Bliyoo en wat het eigenlijk precies inhoudt dus.

Soorten abonnementen van Bliyoo

Bliyoo zegt onbeperkt lezen van boeken en tijdschriften te bieden. Als je een abonnement neemt, zul je echter moeten kiezen: ofwel boeken, ofwel tijdschriften. Beide kan ook, maar dan betaal je € 14,95 in plaats van € 9,95. Als je veel boeken leest, is dat niet veel. Voor tijdschriften vind ik het wat prijziger. Op hoeveel tijdschriften heb je je geabonneerd en hoeveel kost dat je per maand? Het is wel de moeite waard dat rekensommetje even te maken. Een abonnement kan goedkoper zijn maar het hoeft niet.

Aanbod van boeken en tijdschriften

Ga je op bruna.nl kijken naar het assortiment, dan krijg je een lijst van 3.343 boeken te zien (eind juli 2015). Dat lijkt veel, maar als je kijkt naar het totale aantal ebooks dan vind je er alleen al in de categorie ‘Thrillers & spanning’ 3.748 en in de categorie ‘Literatuur & Romans’ 13.716. Het totale aantal leverbare ebooks is 28.537. Aanzienlijk meer dus. Je vindt bij Bliyoo dan ook niet de nieuwe populaire boeken. Als ik zo door het overzicht klik, zie ik vooral onbekend en ouder werk. Dit is dus wel een goede manier om onbekende boeken of schrijvers te ontdekken.

Om te testen of ik iets aan Bliyoo zou hebben, ben ik eens op zoek gegaan naar een paar van mijn favoriete auteurs: Åsa Larsson, Camilla Läckberg en Karin Slaughter. Helaas, alle drie niet beschikbaar. Chantal van Gastel dan, ook niet te vinden. Dus van deze schrijfsters is er ook geen oud werk. Voor mij is het abonnement daarom niet interessant.

Wat de tijdschriften betreft: deze zijn nog niet op de website van Bruna te vinden. Als je overweegt een abonnement te nemen voor de tijdschriften, dan moet je eerst de app installeren. Daarin kun je ook zonder abonnement rondkijken. Zo zag ik dat er een tijdschrift is dat ik lees. Maar daar betaal ik aanzienlijk minder voor dan de € 9,95 die Bliyoo kost.

Leesapparaten voor Bliyoo

Bliyoo-boeken kun je lezen met een speciale app op je smartphone of tablet. Deze is beschikbaar voor Apple-apparaten en voor Android-toestellen. En het goede nieuws is: er is ook maar liefst één e-reader die geschikt is voor Bliyoo: de Icarus Illumina E653BK. Op deze e-reader is een app geïnstalleerd waarmee je gebruik kunt maken van je Bliyoo-abonnement. Als je een abonnement op Bliyoo neemt en je moet speciaal daarvoor je e-reader vervangen, is dat een duur geintje. Heb je nog geen e-reader, of is hij aan vervanging toe, dan kun je er rekening mee houden.

En nu, een abonnement op Bliyoo nemen?

Voor wat er nu geboden wordt, vind ik bijna 10 euro per maand te veel. Mijn e-reader (een Kobo, geen Bliyoo-geschikte Icarus) bevalt me prima en lezen op mijn tablet wil ik niet, dus is het sowieso niet geschikt voor mij. Daar komt bij dat het aanbod nog erg beperkt is. Je hebt weliswaar meer keuze dan bij Elly’s Choice, maar mijn ervaring daarmee tot nu toe is dat daar voldoende leesvoer geboden wordt om me de hele maand te vermaken. En voor het prijsverschil kan ik af en toe gewoon een boek kopen. Het is toch immers best leuk af en toe een nieuw, populair boek te lezen!

Plaats een reactie