Ebooks lenen bij de bibliotheek

ebooks lenen bij de bibliotheekEbooks zijn tegenwoordig zo normaal dat ook de bibliotheken niet achter kunnen blijven. Via bibliotheek.nl kun je dan ook ebooks lenen. Als je niet veel geld aan boeken uit wilt geven maar wel graag overal en altijd leest, kan dit een mooi alternatief voor het geleende papieren boek zijn.

Vereisten

Om digitale boeken te kunnen lenen, moet je lid zijn van de bibliotheek. Daarnaast moet je Adobe Digital Editions op je computer geïnstalleerd hebben. Helaas is daar geen versie van voor Linux-computers. Maar goed, de meeste mensen gebruiken Windows of Apple en daar is het programma wel voor beschikbaar. Om de geleende ebooks te kunnen lezen, kun je kiezen of je gebruik maakt van je pc, van een app op je tablet of smartphone of van je e-reader.

Bibliotheek-app

Op de website van de bibliotheken staat keurig uitgelegd hoe alles werkt. Wat ik daaruit afleid, is dat je eerst via de browser een boek moet lenen voordat je het in de app kan zien. Je kunt dus niet een boek lenen vanuit de app. Dat is nog een mooi verbeterpunt!

E-reader

Als je de ebooks op je e-reader wilt lezen, moet je dat al bij het lenen aangeven. Na het lenen kun je het boek in Adobe Digital Editions openen en met ditzelfde programma naar je e-reader overzetten. Dit betekent dat je e-reader met dezelfde Adobe-ID geautoriseerd moet zijn als je computer. Verder vermeldt de website dat niet alle ebooks geschikt zijn voor de e-reader. Huh? Dat is raar, een ebook dat je niet op een e-reader kan lezen.

Aanbod van boeken

Welke ebooks je bij de bibliotheek kunt lenen, kun je inzien op de website van de bibliotheken. Je hoeft niet lid te zijn of in te loggen. Mijn eerste indruk is dat er niet veel bekende, nieuwe boeken te leen zijn. Ook van de oudere boeken mis ik een hoop titels, zoals het complete werk van mijn favoriet Karin Slaughter. Camilla Läckberg is wel weer goed vertegenwoordigd. E.L. James en Marique Maas vind ik niet terug. Kortom, het aanbod is beperkt. Als je dan toch al lid bent van de bibliotheek, dan kun je hier mooi gebruik van maken. Ik zou er echter niet speciaal lid voor worden.

Plaats een reactie