De nachtegaal – Johanna Mo

De nachtegaal van Johanna MoSinds haar vader zestien jaar geleden veroordeeld werd voor moord, is Hanna niet meer teruggeweest in haar geboortedorp op Öland. Nu hij dood is, keert ze terug en gaat ze in de buurt werken als rechercheur. Meteen op haar eerste dag wordt Joel dood gevonden. Hij blijkt de vijftienjarige zoon van Hanna’s jeugdvriendin Rebecka te zijn. Zo wordt Hanna direct terug in de maatschappij gegooid, waar niet iedereen even blij mee lijkt te zijn. De nachtegaal van Johanna Mo zet de wereld van daders en slachtoffers volledig op zijn kop.

De nachtegaal in het kort

Zestien jaar geleden heeft Hanna’s vader op brute wijze een vrouw vermoord. Na zijn veroordeling is Hanna naar Stockholm gevlucht, weg van haar verleden op Öland. Onlangs is haar vader overleden en is het tijd geworden om haar verleden onder ogen te zien en terug te keren. Destijds was ze negentien jaar oud. Nu is ze een ervaren rechercheur en ze gaat aan het werk in het nabijgelegen Kalmar.

Al op de eerste dag moet Hanna flink aan de slag. Er wordt een dode jongen gevonden. Dit blijkt de zoon van Rebecka, Hanna’s vroegere beste vriendin. Haar persoonlijke band met de moeder van het slachtoffer maakt Hanna des te meer vastberaden om de dader te vinden. Helaas merkt ze dat niet iedereen er even blij mee is dat ze terug is. Dat blijkt wel uit de blikken en zelfs dreigementen die ze krijgt.

Het slachtoffer, Joel, is een vijftienjarige jongen die worstelt met wie hij is. Hij houdt zielsveel van zijn zesjarige zusje en doet zijn best haar te beschermen. Dat is nodig ook, want zijn zusje wordt gebruikt om hem te pakken. Joel heeft zijn moeder hier niets over verteld, hij weet niet hoe. Het is dan ook een schok voor Rebecka om te ontdekken wie haar zoon werkelijk is en wat er met hem gebeurd is.

Mijn mening

Heerlijk, zo’n Scandinavische thriller. Het meest opvallende aan De nachtegaal vind ik de manier waarop het slachtoffer om het leven is gekomen. Ik kan me niet herinneren dat ik dit zo eerder ben tegengekomen. Heel origineel en leuk om te lezen! Het blijft echt tot bijna het einde spannend omdat je niet weet wat er werkelijk is gebeurd.

Om maar meteen met het einde verder te gaan: De nachtegaal is de eerste in een serie en er volgen nog minstens twee delen. Hanna heeft zo haar twijfels over de moord die haar vader gepleegd zou hebben. Ze doet er echter nog niks mee, dus ik heb wel zo’n vermoeden wat er in de andere boeken gaat gebeuren. Ik ben benieuwd!

Waarmee ik meteen al heb gezegd wat ik van dit boek vond: een plezier om te lezen. Het is origineel en prettig geschreven. Het is dus echt een boek om in te beginnen en niet meer weg te leggen tot het uit is. Je leert de personages steeds beter kennen, ook Joel, die vanuit het verleden zelf vertelt wat er is gebeurd. Ook Hanna’s collega Erik wordt vrij uitgebreid beschreven. Dat begrijp ik wat minder. Hij is dan wel de directe collega van Hanna maar hij is verder niet bepaald een hoofdpersoon. Waarom zou zijn privéleven dan zo belangrijk zijn? Misschien wordt dat in een volgend deel duidelijk.

Deel twee in de serie is eerder dit jaar al verschenen, maar nog niet in het Nederlands. Als het zover is, wil ik het zeker lezen!

4 sterren

Meer informatie over De nachtegaal

  • Oorspronkelijke titel: Nattsångaren
  • Uitgeverij: HarperCollins
  • Verschijningsdatum: april 2021
  • Aantal pagina’s: 400
  • Verkrijgbaar als: paperback, e-book
  • ISBN (paperback): 9789402707175
  • ISBN (e-book): 9789402761351

Plaats een reactie