Sub rosa – Emelie Schepp

sub rosa van Emelie ScheppDrie leden van een bende worden in een bos vermoord. Bij de recherche ontstaat al snel het idee dat dit een drugsgerelateerde afrekening is. Er zijn echter geen sporen en het onderzoek loopt al snel vast. Een vierde bendelid wordt verhoord en de dag daarna is hij zelf slachtoffer. Officier van Justitie Jana Berzelius volgt de zaken op de voet, want zij weet meer dan goed voor haar is. Sub rosa van Emelie Schepp is het zesde deel in een reeks thrillers over Jana Berzelius.

Sub rosa in het kort

Een jongen staat op wacht terwijl drie bendeleden drugs verkopen. Opeens lopen ze het bos in. De jongen is nieuwsgierig naar wat daar gebeurt en gaat voorzichtig kijken. Hij ziet de oudere jongens echter niet meer, maar wel een vrouw. Als die ook weg is, vindt de jongen de drie lijken van de drie bendeleden.

Rechercheur Mia Bolander en haar team lopen al snel vast met het onderzoek vanwege het gebrek aan aanknopingspunten. Ze verhoort een vierde bendelid, Armand, die uit de groep is gestapt. De volgende dag ontvangt de politie een filmpje waar Armand op is te zien, vastgebonden en met een bomgordel om. Ondanks dat ze snel weten te achterhalen waar hij zit, zijn ze te laat. De bom ontploft.

Nu zijn er vier doden. Officier van Justitie Jana Berzelius zit bovenop beide zaken. De ene omdat ze die toegewezen heeft gekregen, de andere omdat ze meer weet over de toedracht van de drievoudige moord. Haar verleden zit haar nu in de weg, niemand mag te weten komen wat er in haar jeugd is gebeurd. Haar jong aangeleerde vaardigheden hebben haar echter wel in een moeilijke positie gebracht.

Armands jongere broertje Ibrahim wil niets met de bendeleden te maken hebben, maar als ze hem dwingen dingen voor ze te doen, durft hij niet te weigeren. Toch lijkt hem uiteindelijk hetzelfde lot als zijn broer te wachten.

Jana probeert ondertussen de aandacht van haar rol in het geheel af te leiden. Dat lijkt niet erg goed te lukken maar ze krijgt hulp uit onverwachte hoek.

Mijn mening

Sub rosa is het zesde boek over Jana Berzelius en het eerste dat ik las. Ik merkte er niets van dat er al meer delen waren geweest. Het verhaal was goed te volgen en de achtergrond van de verschillende personages werd voldoende uitgelegd, als dat nodig was. Wel eindigde het boek op een manier die mij deed vermoeden dat er nog een volgend boek zal komen.

Drugsbendes zijn niet mijn favoriete groep boeven om over te lezen. Toch beviel dit boek me wel, omdat het meer geschreven was vanuit de mensen die er onvrijwillig mee te maken hadden dan vanuit de echte boeven zelf. Zo leef je heel snel mee met de slachtoffers.

Het verhaal van Jana vind ik wat onwaarschijnlijk klinken. Ze vertoont hier en daar ook wat tegenstrijdigheden. Aan de ene kant is ze keihard en een vechter, aan de andere kant lijkt ze een onzeker meisje dat vooral een sterke man nodig heeft. Dat maakt het wat lastig om met haar mee te voelen.

Dan is er nog Henrik, een collega van Mia. Jana heeft het leven van zijn vrouw gered (in het vorige boek, vermoed ik). Nu heeft Henrik verlof maar hij wil zich graag met de zaken bemoeien omdat hij dingen ziet die de anderen niet hebben gezien. Dat neemt zijn vrouw hem echter niet in dank af. Ik vind dat ze wel heel makkelijk haar conclusies trekt. Ze praten niet eens echt met elkaar. Wat een huwelijk.

Terwijl Henrik met verlof is, krijgt Mia een tijdelijke partner: Patrick. Eerst mag ze hem niet maar op een of andere manier verandert dat heel snel. Ik weet niet hoe ze in de vorige boeken was, maar ze komt nu op mij over als iemand die totaal niet weet wat ze wil. Toch gek voor iemand die zo toegewijd is aan haar werk.

Alles bij elkaar vond ik het een aardig verhaal om te lezen. Ik heb het eerste deel, Memento, ook nog liggen uit een eerdere maand van Bookchoice. Ik ben er toen niet aan toegekomen het te lezen. Misschien dat ik dat toch maar doe als ik een keer door mijn stapel wachtende boeken heen ben!

Is je interesse gewekt? Bekijk dit boek op bol.com:

4 sterren

Meer informatie over Sub rosa

  • Oorspronkelijke titel: Nio liv
  • Uitgeverij: De Fontein
  • Verschijningsdatum: juli 2021
  • Aantal pagina’s: 336
  • Verkrijgbaar als: paperback, e-book
  • ISBN (paperback): 9789026153747
  • ISBN (e-book): 9789026153754

Plaats een reactie