De sekte herrijst – Mariette Lindstein

De sekte herrijst van Mariette LindsteinNadat Sofia Bauman ontsnapt is uit de sekte ViaTerra, is haar leven alles behalve makkelijk. Als ze net haar leven weer een beetje op orde begint te krijgen, merkt ze dat de sekte nog achter haar aan zit. Hoewel Franz Oswald, de leider van ViaTerra, gevangen zit, laat hij haar niet met rust. Sofia laat zich niet klein krijgen maar toch wordt het haar te veel. Ze vlucht en waant zich veilig. De tentakels van Oswald reiken echter verder dan Sofia denkt, met catastrofale gevolgen. De sekte herrijst van Mariette Lindstein is het vervolg op De sekte, gebaseerd op Lindsteins eigen ervaringen bij Scientology.

De sekte herrijst in het kort

Sofia is ontsnapt uit ViaTerra, een sekte geleid door Franz Oswald. Door haar toedoen is Oswald gearresteerd en zijn alle sekteleden bevrijd. Samen met haar vriend Benjamin, tuinman Simon en de jonge Elvira getuigt Sofia tegen Oswald. Hij wordt naar de gevangenis gestuurd maar daar blijkt hij nog gewoon macht over zijn omgeving te hebben.

Sofia bouwt langzaam weer een normaal leven op. Dan staat Elvira opeens voor haar deur: hoogzwanger van Oswald. Ze besluiten samen een blog te beginnen en schrijven alles over wat er in de sekte is gebeurd. Het wordt een groot succes. Maar het nieuws bereikt natuurlijk ook de gevangenis. Oswald is niet blij en gaat Sofia treiteren. Zij wil zich niet gewonnen geven maar heeft op een gegeven moment geen keuze meer. Ze besluit naar het buitenland te vluchten. Maar dan wordt ze iets te onvoorzichtig en dat heeft noodlottige gevolgen.

Sommige van de vroegere sekteleden zijn teruggekeerd naar het landhuis waar de sekte gevestigd was. Daar zijn ze verder gegaan waar ze waren gebleven, in afwachting van hun leider. Als Franz Oswald wordt vrijgelaten, gaat alles dan ook snel weer op de oude voet verder. Maar nu is er Simon, die in de buurt van het landhuis werkt. Hij houdt de boel van buitenaf een beetje in de gaten en spioneert waar hij kan. Het lukt hem zelfs mensen binnen te helpen.

Het geheel komt tot een climax als Franz Oswald het wel heel bont maakt en Simon en zijn vrienden wel in actie moeten komen.

Mijn mening over De sekte herrijst

De sekte was al een spannend boek, maar De sekte herrijst gaat daar nog eens overheen. Dit boek heb ik gelezen nadat ik het echte verhaal van Mariette Lindstein gehoord had. En dan wordt het nog vele malen indrukwekkender. De gebeurtenissen in het boek zijn af en toe vrij gruwelijk, maar in het echt schijnt het dus nog erger te kunnen. En dat alles is zo geschreven dat het leest als een trein. Een trein op volle snelheid die dreigt te ontsporen, zo spannend, dus hou je vast!

Het boek is vanuit verschillende personen geschreven. Sofia vertelt het grootste deel maar ook Simon komt ruim aan het woord. Daarnaast zijn er nog een paar andere personages die mogen vertellen. Zo weet je van alle kanten wat er speelt. En toch blijft het spannend. Want wat is Oswald precies van plan met Sofia? En gaat het plan van Simon aan het einde van boek zoals hij dat wil? Het einde van het boek vond ik overigens fantastisch. Ik zal niet zeggen hoe het precies eindigt, dat moet je zelf maar lezen, maar ik kreeg er echt een goed gevoel van.

De hoofdstukken zijn niet al te lang. Zo wordt er regelmatig van perspectief gewisseld en dat houdt het tempo hoog. Geen verveling dus als je dit boek leest! En er gebeurt ook nog eens heel veel. Aan het einde van het boek staat al vast een voorproefje van het derde en laatste deel uit de serie: De kinderen van de sekte. En als je dat leest, wil je echt niets liever dan meteen doorlezen! Maar helaas, nog even wachten… dit derde boek verschijnt pas in september 2018.

5 sterren

Meer informatie over De sekte herrijst

  • Oorspronkelijke titel: Sekten som återuppstod
  • Uitgeverij: A.W. Bruna
  • Verschijningsdatum: februari 2018
  • Aantal pagina’s: 320
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789400508453
  • ISBN (ebook): 9789044976137

Plaats een reactie