Het meisje in het ijs – Robert Bryndza

Het meisje in het ijs van Robert BryndzaAndrea Douglas-Brown is jong, mooi, verloofd en… dood. Op een koude winternacht wordt ze gevonden in een laag ijs, nadat ze korte tijd vermist is geweest. Erika Foster wordt gezien als de ideale rechercheur om de dader te vinden. Zij wordt echter zelf ook doelwit van deze meedogenloze moordenaar. En ondertussen zorgt haar werkwijze ervoor dat haar carrière aan een zijden draadje hangt. Niet de ideale omstandigheden dus om de dader te vinden. Toch zullen Erika en het team alles moeten geven om toch de juiste man te vinden, voor er meer slachtoffers vallen. Het meisje in het ijs van Robert Bryndza is spannend van begin tot einde.

Het meisje in het ijs in het kort

De jonge, rijke Andrea Douglas-Brown heeft een goed leven. Haar vader is een belangrijk man, ze is verloofd met een succesvolle zakenman en heeft eigenlijk niets te klagen. Maar dan raakt ze vermist. Enkele dagen later wordt ze gevonden: ingevroren in het ijs. Erika Foster wordt op de zaak gezet. Haar vorige klus is niet goed afgelopen: haar eigen man is erbij overleden. Nu moet ze zich opnieuw bewijzen.

Al snel ontstaat er onenigheid binnen het team over welke sporen te volgen. Erika zet haar eigen zin door, terwijl haar leidinggevende iets heel anders wil. Toch geeft Erika niet op. Zeker als er nog drie oudere moorden in verband gebracht worden met de huidige zaak, is ze ervan overtuigd dat ze op het juiste spoor zit.

Dat Erika het bij het juiste eind heeft, wordt pas echt duidelijk als de moordenaar het op haar voorzien lijkt te hebben. Daar komt bij dat Andrea geheimen bleek te hebben. De vraag is of het die geheimen zijn geweest die haar fataal zijn geworden, of dat het toch ergens anders gezocht moet worden. Hoe dichter Erika bij de waarheid komt, hoe meer gevaar ze zelf loopt.

Mijn mening

Het meisje in het ijs, Het meisje in de trein, Het meisje op de weg, Het meisje op de foto. Het leek even of er alleen nog maar boeken verschenen over “Het meisje”. Blijkbaar zijn meisjes gewilde slachtoffers. Nu is het meisje in dit boek al 23, dus eigenlijk niet echt een meisje meer maar een vrouw. Haar gedrag is echter niet erg volwassen, ze leeft er maar een beetje op los. Erg aardig vind ik haar dan ook niet. Net als de meeste andere personages.

In een thriller verwacht je spanning. Dat krijg je ruim voldoende in dit boek. De vondst van het lijk wordt al op een pakkende wijze gebracht en daarna wordt het eigenlijk alleen nog maar erger. Het helpt ook dat je eigenlijk niet goed kan raden wie de dader zal zijn. Dat lukt pas tegen het einde maar dan gebeurt er nog genoeg om het nog weer spannender te maken.

Het meisje in het ijs is het eerste deel in een serie over Erika Foster. Toch had ik tijdens het lezen steeds het gevoel dat ik in een tweede deel bezig was. Erika heeft nogal een verleden en het is voor dit verhaal ook belangrijk dat te kennen. Nu wordt het wel voldoende uitgelegd, maar toch kwam het op mij over alsof ik een eerder boek gemist had.

Ik vind het altijd leuk als de dader ook aan het woord komt. Dat is in dit boek het geval. Waarom hij doet wat hij doet, dat zegt hij echter niet. Dat is jammer want eigenlijk wist ik aan het einde nog niet echt wat het motief was. Wel het motief voor de moord op Andrea maar niet voor de dingen die daaraan ten grondslag lagen.

Alles bij elkaar is dit dus zeker een spannend boek, maar mis ik toch ook het een en ander. Daarom beperk ik me tot drie sterren.

3 sterren

Meer informatie over Het meisje in het ijs

  • Oorspronkelijke titel: The girl in the ice
  • Uitgeverij: Boekerij
  • Verschijningsdatum: september 2018
  • Aantal pagina’s: 384
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789022585108
  • ISBN (ebook): 9789402309782

Plaats een reactie