Het meisje in de trein – Paula Hawkins

Het meisje in de trein van Paula HawkinsElke dag reist Rachel dezelfde route met de trein. Ze fantaseert een heel leven voor de mensen die ze onderweg steeds weer ziet. Op een dag ziet ze iets opmerkelijks. Niet lang daarna blijkt er iets ergs gebeurd te zijn. Voor Rachel voelt het alsof zij bij de zaak betrokken is. Ze kan het dan ook niet laten zich ermee te bemoeien. Hiermee brengt ze zichzelf behoorlijk in gevaar. Het meisje in de trein van Paula Hawkins is een klasse apart: een spannend verhaal met vooral een origineel begin.

Het meisje in de trein in het kort

Het meisje in de trein is Rachel Watson. Dagelijks reist ze met dezelfde trein naar Londen. Bijna elke dag stopt de trein voor een rood sein, ter hoogte van het huis waar Rachel gelukkigere tijden heeft gekend met haar inmiddels ex-man Tom. Een paar huizen verder woont een jong stel dat er nog niet woonde toen Rachel in die straat woonde. Ze noemt ze Jess en Jason en fantaseert een heel leven over ze. Voor haar gevoel kent Rachel ze heel goed.

Op een dag ziet Rachel hoe Jess met een andere man dan Jason in de tuin staat te zoenen. Dit verwondert haar, omdat in Rachels ogen Jess en Jason een perfect huwelijk hebben. Een paar dagen later blijkt Jess, die in werkelijkheid Megan heet, verdwenen te zijn. Op de avond dat Megan verdween, was Rachel in het dorp om bij Tom langs te gaan. Ze kan zich echter niet veel herinneren van die avond, omdat ze dronken was.

Rachel besluit contact op te nemen met Scott (de echte naam van Jason) om hem te vertellen dat ze Megan met die ander heeft gezien. Zo werkt ze zichzelf het onderzoek in. Ze wordt echter niet erg serieus genomen omdat ze Tom vaak heeft lastiggevallen en aan de drank is. Ze houdt echter vast en doet haar best zich weer te herinneren wat er die avond gebeurd is. Langzaam komen er dingen terug. Tot haar grote schrik zitten de zaken anders in elkaar dan ze dacht.

Mijn mening over Het meisje in de trein

Het meisje in de trein is een van de grootste hypes op boekengebied in 2015. Het boek is uitgeroepen tot VN Thriller van het jaar 2015. Dan verwacht je een geweldig spannend boek dat je niet weg kunt leggen en dat minstens vijf sterren waard zal zijn. Met die verwachtingen in mijn achterhoofd viel Het meisje in de trein tegen. Het is een goed boek, dat zeker, maar het steekt voor mij niet met kop en schouders uit boven alles wat ik verder heb gelezen dit jaar.

Zo, het negatieve hebben we nu gehad. Dan nu het positieve gedeelte van deze recensie. Schrijven uit het oogpunt van iemand die alles waarneemt vanuit de trein is een originele invalshoek, vind ik. Daarnaast krijgen we ook een kijkje in het leven van Anna, de nieuwe vlam van de ex van Rachel, en Megan, de verdwenen vrouw. Zo zie je dat Megan een heel andere persoon is dan de Jess die Rachel heeft verzonnen. Eigenlijk lijken Rachel en Megan best op elkaar.

Het meisje in de trein is een zeurderig type dat nogal veel medelijden met zichzelf heeft omdat haar huwelijk is stukgelopen. Het kost wel wat moeite om daar sympathie voor te krijgen. Dat lukte mij eigenlijk pas tegen het einde, als blijkt dat een aantal dingen anders zit dan Rachel denkt. Zo hield ik toch een positief gevoel aan dit boek over.

Echt spannend vond ik het boek eigenlijk pas aan het einde. Dan wordt duidelijk hoe de vork in de steel zit en is de vraag of de dader gepakt zal worden of dat hij eerst nog meer slachtoffers zal maken. Dit boek is een twijfelgeval tussen drie en vier sterren. Door het onsympathieke karakter van de hoofdpersonen en het feit dat het eigenlijk pas aan het einde echt spannend wordt, zou ik Het meisje in de trein drie sterren geven. De afwijkende invalshoek en de toch nog onverwachte ontknoping maken het boek echter zeker vier sterren waard. Dat ik het boek in korte tijd heb uitgelezen, zegt echter ook wel wat. Daarom geef ik het toch vier sterren.

4 sterren

Meer informatie over Het meisje in de trein

  • Oorspronkelijke titel: The girl on the train
  • Uitgeverij: A.W. Bruna
  • Verschijningdatum: mei 2015
  • Aantal pagina’s: 360
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789400503885
  • ISBN (ebook): 9789044971453

Voor meer informatie over de auteur kijk je op de website van Paula Hawkins.

Plaats een reactie