Dansen in het donker – René Appel

Dansen in het donker van Rene AppelInge krijgt de schrik van haar leven als op een avond twee politie-agenten voor haar deur staan. Haar man heeft een dodelijk ongeluk gehad. Ieder gaat er op zijn eigen manier mee om. Haar oudste zoon Finn vindt rust in het geloof terwijl jongste zoon Olaf alles wil weten van de toedracht. En dan is er nog Erik. Hij kan Inge niet loslaten terwijl zij juist niets meer met hun gezamenlijke verleden te maken wil hebben. Dansen in het donker van René Appel is een trieste roman over liefde, schuld en verlies.

Dansen in het donker in het kort

Inge is alleen met haar kinderen, die liggen te slapen. Ze maakt zich zorgen. Haar man is weggegaan en niet meer thuisgekomen. Dan gaat de deurbel. Er staan twee politie-agenten voor de deur met slecht nieuws.

Die avond heeft Inge haar man Andreas verteld dat ze een ander heeft, Erik. Andreas heeft daarop het huis verlaten zonder nog iets te zeggen. Hij is met de auto de Amstel in gereden en is verdronken. De politie gaat uit van een ongeluk, maar Inge vermoedt iets anders.

Oudste zoon Finn vindt troost bij zijn nieuwe geloof en de bijbehorende vrienden. Hij gaat helemaal op in zijn nieuwe leven, hoewel zijn moeder en jongste broer er niets van begrijpen. Olaf, de jongste zoon, wil juist alles weten over hoe het ongeluk kon gebeuren. Hij heeft zijn vermoedens over hoe en waarom het mis kon gaan en krijgt die toevallig bevestigd als hij iets leest wat niet voor hem bedoeld was.

Erik ziet het overlijden van Andreas als een kans om een nieuw leven met Inge te beginnen. Zij wil hem echter niet meer. Erik laat zich echter moeilijk overtuigen en hij blijft Inge achtervolgen, met desastreuze gevolgen.

Mijn mening

Toen ik Dansen in het donker uit had, had ik een beetje een onbestemd gevoel. Het was een ontroerend verhaal om te lezen, dat wel, maar de “spannende climax waarin de verschillende verhaallijnen op verrassende wijze bij elkaar komen” (aldus de uitgever), dat zag ik niet zo. De climax herkende ik wel,maar niet hoe de verhaallijnen daar nu echt bij elkaar kwamen en wat daar verrassend aan was.

Maar goed, het is wel een verhaal waarin je duidelijk ziet hoe verschillende mensen anders omgaan met dezelfde tragische gebeurtenis. Dat vond ik mooi beschreven. Alle vier komen ze aan het woord: Inge, de jongens en Erik. En alle vier hebben ze duidelijk een eigen stem en een eigen belevingswereld.

Naast het tragische verhaal van Andreas bevat Dansen in het donker ook een actueel thema. Die twee zijn mooi met elkaar vervlochten. Al met al werd ik niet blij van het lezen. Wat overigens niet wil zeggen dat het geen goed boek was. Het leest wel lekker vlot, is prima geschreven. Er is een duidelijke opbouw van het begin tot de climax. Toch kon het me allemaal niet echt raken, niet op manier dat ik maar door moest lezen. Daarom geef ik het maar drie sterren.

3 sterren

Meer informatie over Dansen in het donker

  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Verschijningsdatum: oktober 2018
  • Aantal pagina’s: 281
  • Verkrijgbaar als:
    • Paperback (ISBN: 9789026345661)
    • Ebook (ISBN: 9789026345678)
    • Hardcover met grote letters (ISBN: 9789046312872)

Plaats een reactie