E-book barometer CB per Q3 2015

E-book barometer Q3 2015De E-book barometer

Op 14 oktober 2015 heeft het CB (voorheen het Centraal Boekhuis) de E-book barometer per Q3 2015 uitgebracht. In deze infographic laten zij de laatste ontwikkelingen op de e-boekenmarkt zien. Net als vorig kwartaal is de belangrijkste bevinding dat de afzet flink stijgt, vooral door het toenemende aantal abonnemementen en van de bibliotheek geleende boeken.

De meest recente e-book barometer vind je hier.

Afzet van ebooks

De afzet van ebooks is in het derde kwartaal van 2015 maar liefst 127% hoger dan in het derde kwartaal van 2014. Zowel de verkopen van ebooks als het aantal uitleningen en het aantal abonnementen is aan het stijgen. Nu is het aanbod van de bibliotheken nog niet erg groot. Als dat beter wordt, zou de bibliotheek zomaar voor een flinke stijging van het aantal gelezen ebooks kunnen zorgen!

Het aandeel van ebooks in de totale verkopen van boeken is in het derde kwartaal 5,8%. Dat is iets meer dan vorig kwartaal: toen was het 5,5%. Langzaam maar zeker gaat het aandeel ebooks omhoog. Ebooks koop je het gemakkelijkst online. Bij de online verkochte boeken is het percentage ebooks dan ook veel hoger: 28,7%. Ook dit is weer hoger dan een kwartaal eerder (27,6% in Q2 2015).

Prijsontwikkeling van ebooks

Een voordeel van ebooks is dat de prijs vaak lager is dan van papieren boeken. Gemiddeld kost een ebook in 2015 57,7% van wat hetzelfde boek op papier kost. In 2010 was dat nog 83,6%. Ook heb je geen verzendkosten als je een ebook online koopt, nog een mooie besparing!

Aanbod van ebooks

Het aantal boeken in de top 60 dat verkrijgbaar is als ebook, is het afgelopen kwartaal toegenomen van 85% naar 88%. Dat betekent dat er in die top 60 nog maar zeven boeken niet digitaal verkrijgbaar zijn. Dat komt overeen met mijn ervaring: bijna alle boeken die ik wil hebben, zijn digitaal te verkrijgen. Alleen duurt het bij nieuwe boeken soms even voor er ook een digitale versie beschikbaar is.

Andere ontwikkelingen

Je zou zeggen dat veel boekenkopers boeken uit de top 100 kopen. Het zijn niet voor niets de 100 populairste boeken op dat moment. Toch is het aandeel top-100-boeken in de totale verkoop van ebooks maar 21,8%. Helaas vermeldt de E-book barometer niet hoe die verhouding is bij papieren boeken. Dus eigenlijk zegt zo’n getal dan nog niet zo veel.

Bron: E-book barometer van CB

Plaats een reactie