E-book barometer CB per Q4 2016

ebookbarometer q4 2016Nu er weer een jaar om is, is het hoog tijd de balans op te maken over het afgelopen jaar. Ook op boekengebied is er weer veel gebeurd. De e-books zitten nog steeds in de lift. Op 17 januari 2017 verscheen de ebookbarometer per Q4 2016 van het Centraal Boekhuis. Hierin kun je zien wat de laatste ontwikkelingen zijn op het gebied van de beschikbaarheid en verkopen van digitale boeken.

E-bookabonnementen

Een ogenschijnlijk opvallend punt is de toename van het aantal e-bookabonnementen ten opzichte van een jaar eerder: dit is met maar liefst 948% toegenomen! Maar dan moet je wel even weten dat het uitlenen van ebooks pas eind 2015 op gang is gekomen. Van bijna niets naar iets meer levert al snel een grote stijging op.

Uitleningen

E-books lenen bij de bibliotheek kan al een hele tijd. Het aantal uitleningen staat sinds 2014 in de ebookbarometer. Na een lange stijging is het aantal uitleningen nu ongeveer gelijk aan de verkopen en beweegt dit aantal ook in dezelfde richting. Voor Q4 2016 betekent dat een daling ten opzichte van het vorige kwartaal, maar dat is gebruikelijk in het laatste kwartaal van het jaar. Ten opzichte van een jaar eerder is het aantal uitleningen wel iets hoger.

Prijs van e-books

De prijs van digitale boeken is weer verder gedaald ten opzichte van papieren boeken. In Q4 2016 kostten e-books gemiddeld 53,4% van de prijs van papieren boeken. Vorig kwartaal was dat nog 54,4%. Door digitaal te gaan lezen, kun je dus mooi besparen. Zelfs de kosten van een e-reader haal je er snel uit als je veel boeken koopt.

Aandeel e-books

Van de totale afzet van boeken is inmiddels 6,5% digitaal. Dat is net weer een beetje meer dan vorig kwartaal. Van alle online verkopen is zelfs 29,3% een digitaal boek. Maar ja, de internetwinkel blijft de voor de hand liggende manier om een e-book te kopen, is natuurlijk de digitale weg. Van de bestseller top 60 is nu al 93,3% digitaal verkrijgbaar.

Al met al gaat het dus nog steeds goed met de digitale-boekenmarkt!


Bron: Ebookbarometer Q4 2016 van het Centraal Boekhuis

Plaats een reactie