Doods geheim – Robert Bryndza

doods geheim van Robert BryndzaOp kerstochtend vindt een moeder haar dochter in de voortuin, vastgevroren in haar eigen bloed. Marissa blijkt bij veel mensen niet bepaald geliefd te zijn. Een verband met een andere zaak, waarbij de dader mensen lastigvalt terwijl hij een gasmasker draagt, lijkt voor een doorbraak te zorgen. Maar dan blijkt Marissa nog wat geheimen verborgen te houden. Terwijl Erika Foster deze zaak probeert op te lossen, wordt ze ook nog eens geconfronteerd met het ouder worden. Doods geheim van Robert Bryndza is heerlijk spannend maar ook af en toe ontroerend.

Doods geheim in het kort

Het is kerstavond als Marissa na haar werk van het station naar huis loopt. Als ze bijna bij de voordeur is, hoort ze iets achter zich. Veel meer dringt er niet meer tot haar door, want dan ligt ze al op de grond in een grote plas van haar eigen bloed. Pas de volgende morgen wordt ze door haar moeder gevonden.

Aanvankelijk zijn er voor Erika Foster en haar team weinig aanknopingspunten. De overbuurjongen blijkt een ongezonde belangstelling voor Marissa gehad te hebben, maar hij valt al snel af als verdachte. Daarnaast blijkt dat Marissa graag met de oudere mannen uit de buurt omging, tot ongenoegen van hun vrouwen.

Pas als blijkt dat er een verband zou kunnen zijn met een andere zaak, waarbij een man met een gasmasker mensen lastigvalt, lijkt het tot een doorbraak te komen. Erika heeft echter even andere zaken aan haar hoofd, want haar schoonvader heeft dringend hulp nodig. Van een afstandje probeert ze echter toch betrokken te blijven, maar dat is lastig.

De zaak is zo goed als opgelost als Erika terug is. Maar dan valt haar iets op. Marissa blijkt nog een geheim te hebben, dat een heel ander licht op de zaak werpt.

Mijn mening

Wat ik vaak wat minder vind aan thrillers, is dat er een onrealistisch groot aantal dodelijke slachtoffers valt. Dat was in Doods geheim voor de verandering een keer niet het geval. Ondanks dat was het toch spannend en wilde ik het zo snel mogelijk uitlezen. Hoewel ik na een tijdje wel dacht te weten wie de dader was, moest ik toch verder lezen om erachter te komen of dat wel klopte. De schrijver is er goed in om je op het verkeerde been te zetten.

In eerdere boeken van Robert Bryndza die ik las (Het meisje in het ijs en Laatste adem) viel me op dat het motief van de dader niet erg duidelijk was. In Doods geheim is dat heel anders. Het motief komt dan wel pas laat naar voren, het is zeker wel iets waarvan je bij een romanpersonage verwacht dat hij dit soort actie gaat ondernemen.

Naast het verhaal van de moord speelt er een aantal kleinere lijntjes met betrekking tot privézaken van de verschillende rechercheurs. Dat geeft het verhaal net wat meer afwisseling, maar wel zonder dat het teveel afleidt van waar het om draait.

Meteen vanaf het begin zit je midden in het verhaal en wil je niets liever dan het zo snel mogelijk uitlezen. Genoeg reden dus om het vier sterren te geven.

4 sterren

Meer informatie over Doods geheim

  • Oorspronkelijke titel: Deadly secrets
  • Uitgeverij: Boekerij
  • Verschijningsdatum: juli 2020
  • Aantal pagina’s: 336
  • Verkrijgbaar als: paperback, e-book
  • ISBN (paperback): 9789022586723
  • ISBN (e-book): 9789402312881

Plaats een reactie