De sessies – Carla de Jong

De sessies van Carla de JongDee, Ola, Luc en Sonja zijn vijf jaar geleden in retraite geweest, waarbij niet alles liep zoals gehoopt. Nu organiseren ze een reünie om te proberen Luc van zijn depressie af te helpen. Ook deze keer loopt niet alles volgens planning. Dat heeft verregaande gevolgen, vooral voor de vrouw die jaren geleden de groep leidde. De sessies van Carla de Jong is het vervolg op In retraite uit 2019.

De sessies in het kort

Vijf jaar geleden hebben Dee, Sonja en Ola en Luc elkaar leren kennen tijdens een retraite in Friesland. Ze hebben daar een hechte band gekregen. Luc is er van zijn depressie verlost. Nu hij opnieuw depressief is, besluit Ola dat het tijd is voor een reünie in hetzelfde landhuis als toen, in Friesland.

Omdat er vijf jaar geleden veel gebeurd is, verloopt het samenzijn wat moeizaam. De groepsleden proberen elkaar te helpen waar ze kunnen, maar het blijft lastig. Dan blijkt dat Luc en Dee de coach van de vorige keer, Catherine Richardson, hebben gevraagd te komen.

Catherine wordt niet door iedereen even hartelijk ontvangen. Haar wordt verweten dat ze het de vorige keer helemaal verkeerd heeft aangepakt, met de dood van groepslid Brad en de scheiding van Dee tot gevolg. Vooral Sonja is deze keer erg tegen Catherine en ze laat dat blijken ook.

De climax komt als de groep gaat zeilen en er een ongeluk gebeurt. Naderhand neemt niemand nog een blad voor de mond en dat zorgt voor onverwachte ontwikkelingen.

Mijn mening

Pas toen ik De sessies uit had, kwam ik erachter dat het een vervolg was. Dat maakte meteen een hoop duidelijk. Ik begreep namelijk niet veel van de gebeurtenissen uit het verleden en ik vond dat dat onvoldoende besproken werd. Nu begrijp ik dat. Zorg dus dat je In retraite eerst leest voordat je aan De sessies begint. Het is eventueel los te lezen, maar het roept wel veel vraagtekens op.

De deelnemers vertellen om beurten een deel van het verhaal. Het is dus steeds even opletten welke naam er boven het hoofdstuk staat, want die is aan het woord. Af en toe komt het wat warrig over, al die verschillende vertellers. Maar zo leer je ze allemaal wel wat beter kennen.

Ik had het idee dat er wat weinig gebeurde in het verhaal. De groep komt weer bij elkaar, ze hebben problemen met elkaar, er gebeurt een ongeluk, er wordt gepraat en dat is het dan. Dit vind ik typisch iets voor een tweede deel, dat naar mijn mening vaak minder is het eerste deel. Maar ik heb dus dat eerste deel niet gelezen, dus helemaal zeker kan ik er niet van zijn.

Nu ik weet dat dit boek een vervolg is op een eerder boek, maakt dat de beoordeling wat lastiger. Aanvankelijk had ik het drie sterren willen geven, omdat het verleden naar mijn idee te weinig aan bod kwam. Nu begin ik toch te twijfelen over vier sterren, omdat ik denk dat het met die kennis een beter boek is. Omdat ik echter vind dat er wat weinig verhaal in het verhaal zit, hou ik het toch op drie sterren.

3 sterren

 

Meer informatie over De sessies

  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Verschijningsdatum: juli 2020
  • Aantal pagina’s: 288
  • Verkrijgbaar als: paperback, e-book
  • ISBN (paperback): 9789026352775
  • ISBN (e-book): 9789026352782

Plaats een reactie