Laatste adem – Robert Bryndza

Laatste adem van Robert BryndzaAls een jonge vrouw zwaar toegetakeld gevonden wordt in een afvalcontainer, baalt Erika Foster dat zij geen deel uitmaakt van het onderzoeksteam. Als ze ontdekt dat er vier maanden eerder een vergelijkbare moord is gepleegd, lukt het haar alsnog om een plek in het team te krijgen. Maar lukt het haar ook om de moordenaar te stoppen? Laatste adem is het vierde deel in de reeks over Erika Foster van Robert Bryndza.

Laatste adem in het kort

Een jonge vrouw wordt dood gevonden in een afvalcontainer. Ze is ernstig verminkt. Het meisje was al bijna een week vermist maar nog niet zo lang dood. Erika Foster is er toevallig bij als het eerste onderzoek na de vondst plaatsvindt. Eigenlijk mag ze er niet zijn, omdat ze niet meer voor het moordonderzoeksteam werkt.

Het geval grijpt Erika te erg aan om er werkloos bij te staan. Daarom gaat ze zelf op onderzoek uit. Ze ontdekt dat er vier maanden eerder een vrouw gevonden werd onder vergelijkbare omstandigheden. Is hier een seriemoordenaar actief? Het kost Erika heel wat overtuigingskracht om de leider van het onderzoek daarvan te overtuigen maar uiteindelijk lukt het en mag ze meedoen. Als er weer een jonge vrouw verdwijnt, is het duidelijk dat ze gelijk heeft en dat ze vaart moeten maken met het onderzoek. De prioriteit ligt nu bij het vinden van het slachtoffer voor het te laat is.

Het team ontdekt een overeenkomst tussen de slachtoffers: ze hadden een date met een man die ze via internet hadden leren kennen. De zoektocht concentreert zich dus op deze man. Deze blijkt echter best wel slim te zijn en dus moeilijk te vinden. Maar ook slimme daders maken foutjes en hebben wel eens pech en daardoor komen de rechercheurs hem toch op het spoor. Denken ze.

Mijn mening

Een spannend verhaal, een moordenaar die wreed is en een eigenwijze rechercheur. Dat zijn toch wel de ingrediënten voor een goede thriller. Ik heb Laatste adem dan ook grotendeels met plezier gelezen, want al deze zaken zijn aanwezig. Wat ik wel miste, net als in Het meisje in het ijs, het eerste deel in deze serie, is een goed motief van de dader. Op een gegeven moment lucht hij wel zijn hart en zegt hij wat zijn probleem is. Het wordt echter niet duidelijk waarom hij er dan voor gekozen heeft vrouwen te gaan vermoorden.

Er komen verschillende personages aan het woord. Erika Foster is natuurlijk een belangrijke, maar ook de dader zelf en een van de slachtoffers komen aan het woord. Wie de dader is, wordt eigenlijk wel vrij snel duidelijk. Niet dat dat veel van de spanning weghaalt, want of het Erika gaat lukken hem en zijn laatste slachtoffer op tijd te vinden, blijft lang onduidelijk.

Het boek bevat een groot aantal korte hoofdstukken. Genoeg gelegenheid dus om het even weg te leggen als dat nodig is. Maar eigenlijk zou je het liefst in een keer het boek uitlezen. Ondanks dat ik graag een iets beter onderbouwd motief had gezien, geef ik het daarom toch vier sterren.

4 sterren

Meer informatie over Laatste adem

 • Oorspronkelijke titel: Last breath
 • Uitgeverij: Boekerij
 • Verschijningsdatum: juni 2019
 • Aantal pagina’s: 368
 • Verkrijgbaar als:
  • Paperback (ISBN: 9789022585320, 9789022589557)
  • Ebook (ISBN: 9789402311587)
  • Luisterboek (ISBN: 9789052861753)

Plaats een reactie