De roadtrip – Beth O’Leary

De roadtrip van Beth O'LearyAddie en haar zus Deb zijn onderweg naar de bruiloft van een vriendin als ze onderweg door een ongeluk gedwongen worden extra passagiers mee te nemen. Het zijn Addies ex Dylan en zijn beste vriend Marcus. Ongemakkelijke momenten volgen, maar het gedwongen samenzijn in een kleine ruimte leidt ook tot onverwacht goede gesprekken. Een beetje serieus en een tikje hilarisch, dat omschrijft het verhaal van De roadtrip van Beth O’Leary.

De roadtrip in het kort

Addie en haar zus Deb zijn in hun Mini onderweg van het zuiden van Engeland naar Schotland. Daar vindt de bruiloft van een vriendin plaats. Ze hebben een lift gegeven aan Rodney, die ze verder niet kennen maar die ook naar de bruiloft wil. Als ze nauwelijks onderweg zijn, worden ze aangereden door een andere auto. De inzittenden van die auto zijn onderweg naar dezelfde bruiloft. Gevolg: twee extra passagiers in de toch al kleine auto. En het zijn niet zomaar passagiers: het zijn Addies ex Dylan en zijn beste vriend Marcus, die zijn leven niet bepaald op een rijtje heeft.

Aanvankelijk is Addie niet erg blij met de aanwezigheid van Dylan. De manier waarop de relatie ten einde kwam, is niet erg prettig. Ook al is het bijna twee jaar geleden, het doet bij beiden nog pijn. Onderweg gaat alles mis wat er mis kan gaan. Gelukkig weten de vijf het op humoristische wijze op te lossen. Ook vallen er heel wat harde woorden. Nieuwe informatie over de lifter Rodney zorgt dat ze moeten samenwerken om hun reis tot een goed einde te brengen.

Gedurende de rit komen zaken uit het verleden naar boven en uiteindelijk vertellen Addie en Dylan elkaar hun eigen verhalen over hun breuk. Dat levert verhelderende inzichten op. Ook Marcus, die altijd sterk op Dylan leunde en een hoop fouten heeft gemaakt in het verleden, lijkt zijn leven te beteren. Zo krijgt de roadtrip toch nog een onverwacht staartje.

Mijn mening

Het verhaal bestaat uit twee lijnen: hoe Addie en Dylan elkaar ontmoetten, een setje werden en weer uit elkaar gingen en de roadtrip zelf. De informatie uit het ene deel is nodig om het andere deel te begrijpen. De verhaallijnen werden mooi in elkaar verweven. Toch vond ik het verhaal hier en daar een beetje saai. Ik kan er niet precies de vinger op leggen waar dat aan lag, maar het wilde me gewoon niet erg boeien. Misschien komt het doordat de mensen zo anders zijn dan die die ik ken, dat ik me er niet mee kon identificeren. Of er zat toch te weinig diepgang in de personages waardoor ze niet echt tot leven kwamen. Ik weet het niet, maar de eerdere boeken van O’Leary vond ik beter.

Wel leuk vond ik de humor die in verhaal voorkomt. Af en toe gebeuren er vrij hilarische dingen. Hoe verzint ze het, dacht ik dan. Geloofwaardig? Nee. Leuk? Ja.

Het idee op zich is interessant. Zet de hoofdrolspelers van een drama bij elkaar op een manier waarop ze niet kunnen ontsnappen en kijk wat er gebeurt. Want daar komt het eigenlijk op neer in dit verhaal. In het verleden heeft zich iets vervelends afgespeeld en nu moeten de hoofdpersonen daarmee om zien te gaan.

Al met al vond ik De roadtrip duidelijk minder dan de twee eerdere boeken van Beth O’Leary, Veel liefs en Tot snel, die ik vier sterren gaf. Daarom blijft het bij dit boek bij drie sterren.

3 sterren

Meer informatie over De roadtrip

  • Oorspronkelijke titel: The road trip
  • Uitgeverij: De Fontein
  • Verschijningsdatum: september 2021
  • Aantal pagina’s: 320
  • Verkrijgbaar als: paperback, e-book
  • ISBN:
    • Paperback: 9789026157257
    • E-book: 9789026157264

Plaats een reactie