Strak en dwars – Arie Visser

Strak en dwars van Arie VisserRonald-Jan van Veldhoven en Ricardo Stenhuys zijn twee totaal verschillende personen. Wat ze gemeen hebben is dat ze allebei opgepakt worden na een diefstal. Samen krijgen ze een deal aangeboden: als ze bewijzen weten te vinden in een grote fraudezaak, gaan ze vrijuit. Noodgedwongen moeten ze een team vormen en hun verschillen proberen te overbruggen. Strak en dwars van Arie Visser laat je meeleven met de bad guys die toch niet de echte slechteriken blijken te zijn. Het is het eerste boek in een serie van drie die tegelijk uitkwamen.

Strak en dwars in het kort

Ronald-Jan van Veldhoven heeft een succesvol software-bedrijf. Zijn bedrijf is naar de beurs gegaan en is miljoenen waard. Tot de crisis uitbreekt en de waarde naar bijna niets daalt. Ronald-Jan besluit zijn kennis in te zetten om een bank wat miljoenen armer te maken en daarmee een rustig leven in het buitenland te gaan leiden. Maar hij wordt gepakt.

Ricardo Stenhuys is zijn baan kwijt doordat zijn werkgever failliet ging. Het lukt hem niet om rond te komen. Om zijn dochter en zichzelf toch een leuk leven te geven, steelt hij drie waardevolle schilderijen uit een museum. Helaas komt hij niet ver: hij wordt gearresteerd.

Martin de Leeuw wordt door de financiële recherche om hulp gevraagd om vermeende fraudeurs bij een groot, internationaal bedrijf op te sporen. Hiervoor kan hij een hacker en een inbreker goed gebruiken. Hij biedt Ronald-Jan en Ricardo een deal aan: als ze samen voor bewijzen zorgen, gaan ze vrijuit. De heren hebben geen keuze: ondanks al hun verschillen zullen ze samen moeten werken.

Zowel Ricardo als Ronald-Jan ziet een gevangenisstraf niet zitten. Ook zien ze elkaar niet zitten. Ze maken er het beste van en zo goed mogelijk gebruik makend van ieders kwaliteiten duiken ze in de zaak. Dit doen ze op hun geheel eigen wijze en dat is niet bepaald tot tevredenheid van de recherche. Dan ontdekken Ronald-Jan en Ricardo ook nog eens dingen die ze eigenlijk niet hadden mogen weten. Het wordt tijd om alle vrienden in te zetten en de zaak met een klapper af te ronden.

Mijn mening over Strak en dwars

Strak en dwars is een zogenaamde ‘heist’, waarin het de bedoeling is van de hoofdpersonen om iets te stelen. In dit geval lukt de diefstal van beide hoofdpersonen in eerste instantie niet, maar daarna moeten ze het samen nog een keer proberen. Het idee is dat je sympathie krijgt voor de boeven. Dat lukt in dit boek aardig, vooral aan het einde.

De eerste hoofdstukken van Strak en dwars deden me erg aan Vijftig tinten grijs denken. Niet vanwege het onderwerp, dat lijkt me duidelijk, maar vanwege de schrijfstijl. Bij het eerste boek van E.L. James had ik sterk het gevoel dat ze er nog in moest komen. Dat uitte zich in een grote hoeveelheid bijvoeglijke naamwoorden waardoor je door de woorden de zin niet meer zag. In Strak en dwars waren het meer de gebruikte werkwoorden die opvielen, zo wipt iemand een lift in nadat hij opzij geblikt had. Gelukkig werd dat later in het verhaal minder.

Een tweede opvallende punt vind ik het aantal herhalingen. Regelmatig komt het bijvoorbeeld voor dat persoon A iets meemaakt terwijl persoon B in de buurt is. Even later wordt dan vanuit persoon B weer kort hetzelfde verteld. Dat haalt voor mij de vaart wat uit het verhaal.

Het verhaal op zich vind ik wel goed. Twee mannen doen iets stoms nadat ze buiten hun eigen schuld in financiële problemen zijn gekomen. Ze worden gepakt maar krijgen nog een kans. Daarbij kunnen ze het opnemen tegen de echt corrupte mensen. Ondanks dat Ronald-Jan en Ricardo eigenlijk ook gewoon maar kleine crimineeltjes zijn, ga je zo wel met ze meeleven en hopen dat hun plan zal slagen.

Over het aantal sterren dat ik Strak en dwars zal geven, heb ik lang getwijfeld. Vanwege de herhalingen en de vooral in het begin wat aparte woordkeuze, neigde ik naar twee sterren. Omdat aan het einde echter de spanning goed opliep en ik daardoor toch ook wel nieuwsgierig werd naar het volgende boek, dat een van de bijfiguren als hoofdpersoon heeft, overwoog ik drie sterren. Als compromis ga ik ertussenin zitten: 2,5 ster.

2,5 sterren

Meer informatie over Strak en dwars

  • Uitgeverij: Golden Q
  • Verschijningsdatum: november 2015
  • Aantal pagina’s: 414
  • Verkrijgbaar als: paperback
  • ISBN (paperback): 9789082439403

Plaats een reactie