Zomer in de kleine bakkerij – Jenny Colgan

zomer in de kleine bakkerij van jenny colganPolly werkt hard in de kleine bakkerij aan het strand. Samen met vriend Huckle heeft ze de vuurtoren op het eiland Mount Polbearne gekocht en daar wonen ze nu. Ze zijn gelukkig, samen met papegaaiduiker Neil. Maar dan slaat het noodlot toe. De eigenaresse van de bakkerij overlijdt en Polly dreigt alles kwijt te raken. Samen met Huckle doet ze haar uiterste best alles te redden, maar overleeft hun relatie dat? Zomer in de kleine bakkerij moet je gewoon lezen als je van de boeken van Jenny Colgan houdt!

Zomer in de kleine bakkerij in het kort

Polly heeft een zware tijd achter de rug. Het bedrijf dat ze samen met haar voormalige vriend had, is failliet gegaan. Daarmee eindigde ook de relatie. Ze kwam uiteindelijk op het eiland Mount Polbearne terecht, waar ze brood ging bakken. Aanvankelijk zeer tegen de zin van de plaatselijke bakker. Uiteindelijk kwamen ze toch tot een goede samenwerking. Nu is Polly gelukkig met haar vriend Huckle, haar werk en de vuurtoren die ze heeft gekocht om in te wonen.

Maar helaas is het geluk van korte duur. Als de eigenaresse van de bakkerij overlijdt, verandert alles. De nieuwe eigenaar heeft heel eigen ideeën over hoe je een bakkerij runt. En Polly past daar niet bij. Daarom vertrekt Huckle naar zijn geboorteland Amerika om geld te verdienen. Ondertussen probeert Polly haar eigen zaak op te zetten. Op veel medewerking van de omgeving kan ze helaas niet rekenen. Ze is echter sterk en zet door.

Dan gebeuren er twee dingen. Er komt een journaliste langs die de smaak van Polly’s brood zeer kan waarderen. En er komt een zware storm opzetten. Het hele eiland komt in actie om iedereen die nog op zee was, te redden. Dit verandert het leven op het eiland voorgoed. Als ook Huckle van de storm hoort, zet hij zijn prioriteiten op een rijtje en neemt hij een beslissing.

Mijn mening

Net als de serie Café Zon & Zee is ook de reeks over de kleine bakkerij een genot om te lezen. Polly heeft het niet makkelijk maar ze vecht voor haar bestaan en dat pakt natuurlijk altijd goed uit. Het is helemaal niet moeilijk om haar aardig te gaan vinden en haar al het beste te gunnen. Des te lastiger is het te lezen als alles tegen gaat zitten. Maar gelukkig is er altijd hoop dat het goed komt. En dat kan je soms in het echte leven ook wel gebruiken.

Zomer in de kleine bakkerij is het vervolg op De kleine bakkerij aan het strand. Er is ook nog een derde deel: Winter in de kleine bakkerij. Ik zou ze zeker op volgorde lezen. Er wordt af en toe wel iets uitgelegd over wat er in het eerdere boek is gebeurd, maar dat moet je vooral zien als het opfrissen van je geheugen.

De personages zijn grotendeels hetzelfde gebleven. Een nieuwe belangrijke rol is weggelegd voor Selina, die in het eerste deel een kleine rol speelde als vrouw van een overleden visser. Nu wordt ze een vriendin van Polly. Ook nieuw is Malcolm, de neef van de oorspronkelijke eigenaar van de bakkerij. Hij neemt de rol van slechterik over. En dat doet hij misschien wel iets te goed, waardoor hij aan het einde even iets minder geloofwaardig werd.

Het boek is met humor geschreven. Misschien moet je daarom de personages ook niet allemaal even serieus nemen. Ze zijn allemaal wel enigszins uitvergroot als het gaat om specifieke, bijzondere eigenschappen. Zo is er Archie, die extreem onzeker en voorzichtig is, en Flora, die er als een enorme slons bijloopt maar ook heel knap kan zijn. En natuurlijk Neil, de papegaaiduiker. Die gedraagt zich als een echt huisdier en dat is toch mijn favoriete karakter in dit boek!

4 sterren

Meer informatie over Zomer in de kleine bakkerij

  • Oorspronkelijke titel: Summer at Little Beach Street Bakery
  • Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
  • Verschijningsdatum: maart 2020
  • Aantal pagina’s: 368
  • Verkrijgbaar als: paperback, e-book
  • ISBN (paperback): 9789024585458, 9789021027371
  • ISBN (e-book): 9789024585465

Plaats een reactie