Café Zon & Zee – Jenny Colgan

Cafe Zon & Zee van Jenny ColganFlora MacKenzie is een jonge juridisch medewerkster op een groot kantoor in Londen. Als een rijke klant een jurist nodig heeft die bekend is op een klein eilandje in het noorden van het land, wordt zij daarheen gestuurd. Flora is daar geboren maar na de begrafenis van haar moeder, twee jaar eerder, niet meer terug geweest. Met enige tegenzin gaat ze. Eenmaal op het eiland lopen dingen anders dan verwacht. Café Zon & Zee van Jenny Colgan is een heerlijk zomers boek met een winters tintje.

Café Zon & Zee in het kort

Flora MacKenzie is een weinig opvallende jonge vrouw die werkt als juridisch medewerkster. Ze is al tijden stiekem verliefd op haar baas, Joël, maar die ziet haar niet staan. Tot ze op een dag naar zijn kantoor geroepen wordt. Of eigenlijk ziet hij haar nog steeds niet, ze moest alleen komen omdat een klant naar haar gevraagd heeft. Die klant heeft iemand nodig om hem bij te staan op het eiland Mure. Hij heeft daar een landgoed en hotel en Flora komt er oorspronkelijk vandaan.

Eigenlijk wil Flora helemaal niet terug. Ze is er na de begrafenis van haar moeder op een niet al te prettige manier vertrokken en nooit meer terug geweest. Ze ziet er erg tegenop de mensen daar weer onder ogen te komen. Maar ze gaat. De bedoeling is dat het voor een week is. Maar het loopt anders.

Flora moet de klant, Colton Rogers, helpen om de plaatselijke bevolking te overtuigen dat een gepland windmolenpark op een andere locatie komt. Om dat te bereiken, moet Colton de mensen voor zich winnen. Daarvoor moet hij zich meer in het dorp laten zien en vooral ook gebruik maken van lokale producten en diensten. Nu is het toevallig zo dat Flora’s moeder de beste kok van het eiland was. Ze heeft haar recepten opgeschreven in een schrift. Met dat schrift en de hulp van haar broer weet Flora een groot succes te maken van een feest dat Colton in zijn hotel geeft.

Van het een komt het ander en zo begint Flora een café in het dorp waar allerlei zelfgemaakte producten worden verkocht. Dit alles om te zorgen dat de inwoners positief over Colton gaan denken. In de tussentijd worstelt Flora nog steeds met haar verliefdheid. Joël is een keer op het eiland geweest en hij stond versteld van de schoonheid. Het was iets wat hij helemaal niet kende. En Flora lijkt hij nu ook te zien staan. Maar of het alsnog iets kan worden?

Mijn mening over Café Zon & Zee

Ik las dit boek in de kerstvakantie en dat was er een hele goede tijd voor. Het speelt dan wel grotendeels in de zomer, maar het weer op het eiland is zodanig dat het meer aan herfst doet denken.

Het boek leest vlot. Hoewel je eigenlijk wel weet hoe het af gaat lopen, blijft het toch lange tijd spannend of dat echt wel zo gaat gebeuren. De omgeving waar het speelt is heel anders dan in andere boeken. Dat maakt het extra leuk om te lezen, omdat je helemaal het gevoel krijgt dat je er zelf ook even uit bent. En als je het dan uit hebt, kun je gelijk aan de slag. In het boek wordt namelijk nogal veel gekookt en gebakken en achterin zijn een paar recepten opgenomen. Misschien dus beter om achterin te beginnen, zodat je tijdens het lezen alvast kunt genieten van de bijbehorende lekkernijen!

Van alle personages leer je Flora het best kennen. Dat betekent echter niet dat de andere personen oppervlakkig blijven. Ook Joël en Flora’s broer Fintan hebben duidelijk wel een eigen karakter. Het grootste deel van het verhaal wordt verteld door Flora. Joël neemt echter ook een deel voor zijn rekening. Dat moet ook wel, anders kom je er nooit achter wat hij denkt en dan zou een belangrijk deel van het verhaal uit de lucht komen vallen.

Ik heb erg genoten van het lezen van Café Zon & Zee. Daarom geef ik het vier sterren.

4 sterren

Meer informatie over Café Zon & Zee

  • Oorspronkelijke titel: The summer seaside kitchen
  • Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
  • Verschijningsdatum: januari 2018
  • Aantal pagina’s: 384
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789021022611
  • ISBN (ebook): 9789024579150

Plaats een reactie