Lieve Edward – Ann Napolitano

lieve edward van Ann NapolitanoEen vliegtuig stort neer met daarin onder andere het gezin waartoe de twaalfjarige Edward behoort. Iedereen komt om het leven, behalve Edward. Zijn oom en tante nemen hem in huis. Edward is een beroemdheid geworden en moet niet alleen leren omgaan met het verlies van zijn ouders en broer, maar moet ook leren waar hij voor leeft. Zijn buurmeisje Shay helpt hem hierbij. Lieve Edward van Ann Napolitano is een ontroerend verhaal over verlies, doorgaan en zingeving.

Lieve Edward in het kort

De moeder van de twaalfjarige Edward heeft een baan gekregen aan de andere kant van Amerika, dus verhuist het gezin van New York naar Californië. Onderweg gaat het mis: het vliegtuig stort neer. Alleen Edward overleeft de crash. Hij moet nu verder zonder vader, moeder en broer maar gelukkig vangen zijn oom en tante hem op. Daarnaast heeft hij nu een buurmeisje, Shay, die zijn beste vriendin wordt.

De eerste tijd is Edward vooral druk met genezen en herstellen. Van wat er om hem heen gebeurt, krijgt hij weinig mee. Dat merkt hij pas als hij op straat gaat oefenen met lopen en later als hij voor het eerst naar school gaat. Hij blijkt een bezienswaardigheid.

Edward blijft het moeilijk hebben met het verlies, vooral dat zijn broer er niet meer is. Op een dag doet hij een ontdekking. Het blijkt dat zijn oom het een en ander voor hem achter heeft gehouden. Edward duikt er samen met Shay in en zo ontdekt hij langzamerhand wat hij met zijn leven moet doen.

Mijn mening

Het boek is opgedeeld in twee delen, die door elkaar heen verteld worden. Het eerste deel is het stuk dat voorafgaat aan de crash. Het tweede deel is de tijd die daarna volgt. Dat het vliegtuig is gecrasht, weet je dus al als je het eerste deel leest. Hoe dat komt, wordt echter pas duidelijk tegen het einde van het boek. Daardoor is er toch voldoende spanning in dit deel van het verhaal.

Het tweede deel van het verhaal is wat minder duidelijk over waar het toe zal leiden. Het gaat over Edward en hoe het hem vergaat na de crash, dat is wel duidelijk. Maar hoe hij er uiteindelijk uit zal komen, is natuurlijk nog maar de vraag. Als je het boek uit hebt, dan weet je het.

Aanvankelijk kwam het eerste deel wat overdreven op me over. Van een aantal passagiers wordt beschreven wie ze zijn, hoe hun leven eruit ziet en waarom ze aan boord zijn. Ik begon me na een tijdje af te vragen waar al die informatie goed voor is. Het draait tenslotte toch om Edward? Pas later werd me duidelijk waarom dit wel degelijk toegevoegde waarde heeft.

Lieve Edward is een mooi boek. Het verhaal ontroert. Er gebeuren dan wel trieste dingen, maar toch weet iedereen er uiteindelijk het beste van te maken. Ik geef het vier sterren.

4 sterren

Meer informatie over Lieve Edward

  • Oorspronkelijke titel: Dear Edward
  • Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
  • Verschijningsdatum: februari 2020
  • Aantal pagina’s: 336
  • Verkrijgbaar als: paperback, e-book
  • ISBN (paperback): 9789024583706
  • ISBN (e-book): 9789024583713

Plaats een reactie