Gifspoor – Jet van Vuuren

gifspoor van jet van vuurenDrie vriendinnen gaan naar Engeland, waar een van hen een huis heeft geërfd. Ze worden gebracht door Felix, de tuinklushulp van Lizzy. Onderweg pikken ze ook nog liftster Romy op. Eenmaal in het huis blijkt dat ze niet allemaal met dezelfde goede bedoelingen zijn afgereisd. In Gifspoor van Jet van Vuuren weet je na een tijdje niet meer wie je kan vertrouwen en datzelfde geldt natuurlijk voor de hoofdpersonen. Spannend dus!

Gifspoor in het kort

Kate heeft een oud huis op het Engelse platteland geërfd. Bij het huis zou een mooie tuin zitten. Daarom neemt ze haar tuinvriendinnen Lizzy en Olga mee als ze er voor het eerst heen gaat. Die heeft ze een paar jaar eerder leren kennen tijdens een ander tuingerelateerd uitje. Ze laten zich rijden door Felix, die Lizzy vaak helpt met de zwaardere klussen in de tuin. Sinds haar man Richard vier jaar geleden overleed, heeft ze daar hulp bij nodig. Op de veerboot pikt Felix Romy op, een liftster die toevallig dezelfde kant op gaat.

Als Kate het huis binnengaat, zakt ze meteen door de vloer. Daarbij raakt ze gewond aan haar knie. Zelf kan ze dus niet veel doen aan haar huis. Gelukkig nemen Lizzy en Olga dat maar al te graag over.

De dames hebben onderling wat geheimen en ook Felix is daarbij betrokken. Felix denkt dat Lizzy iets van plan is en daarom vertrouwen hij en Kate Lizzy niet. Olga is wat vergeetachtig en daarom durft iedereen haar wel in vertrouwen te nemen. Maar vergeet ze wel echt alles wat haar is verteld?

Noor den Braber is een rechercheur die haar werk zat is. De constante werkdruk eist zijn tol en als ze een zaak krijgt van een dode jonge vrouw die niemand lijkt te missen, houdt het op voor haar. Ze gaat er een paar dagen tussenuit. Toevallig stuit ze op nieuwe informatie over de onopgeloste zaak van de jonge vrouw en ze gaat in haar eentje op onderzoek uit. Stukje bij beetje ontrafelt ze wat de dames zo goed mogelijk hebben proberen te verbergen.

Mijn mening

Het eerste deel van dit boek vond ik nogal warrig. Kate, Lizzy en Olga worden daar voorgesteld maar ik haalde ze als snel heel erg door elkaar. Dat werd pas beter in de loop van het boek. Wel vond ik het tot het einde toe niet erg gestructureerd overkomen. Je moet dus wel echt je best doen om alles te kunnen volgen.

De drie vrouwen worden afgeschilderd als lieve, zorgzame oudere vrouwen. Dat geldt vooral voor Lizzy en Olga. Ondertussen is vooral Lizzy een echte bitch. En ook Kate kan er wat van. Dat komt niet heel erg geloofwaardig over. Ik begrijp dat hun dingen zijn overkomen die je niet mee wilt maken. Maar de manier waarop ze daarmee omgaan is wel een beetje vreemd.

Er is eigenlijk maar één enigszins normaal persoon en die is niet in staat in haar eentje het verhaal te redden. Verder leest het allemaal een beetje kinderlijk, vind ik. Alles bij elkaar vond ik dit boek minder prettig lezen dan de andere boeken die ik van Jet van Vuuren heb gelezen. Daarom geef ik het maar drie sterren.

3 sterren

Meer informatie over Gifspoor

  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Verschijningsdatum: augustus 2020
  • Aantal pagina’s: 320
  • Verkrijgbaar als: paperback, e-book
  • ISBN (paperback): 9789026352331
  • ISBN (e-book): 9789026352348

Plaats een reactie