Wisselgeld – Arie Visser

Wisselgeld van Arie VisserRay Braafheid is een Antilliaan met blond kroeshaar en een vuilniszak met daarin vier ton in briefjes van vijftig. Dit geld moet hij zien te beleggen, zodat hij nooit meer hoeft te werken. Hij denkt in zakenman Dick van Gangelen de juiste man gevonden te hebben. Deze blijkt later echter schulden te hebben. Ray moet zijn geld terug zien te krijgen, maar dat blijkt zo makkelijk nog niet. Wisselgeld is een vervolg op Strak en dwars van Arie Visser, waarin Ray een bijrol speelt.

Wisselgeld in het kort

Na een diefstal van een schilderij, om zijn vriend Ricardo te helpen, heeft Ray Braafheid een vuilniszak met zijn deel van de opbrengst in huis. Zijn vrienden hebben allemaal nuttige of leuke dingen met het geld gedaan, maar Ray zoekt nog naar een belegging. Dat is echter lastig, want hij is constant stoned en kan niet lezen.

Dan hoort Ray toevallig Dick van Gangelen praten over zijn zaken. Deze ondernemer met een zwak voor vrouwen, steak en whiskey kan het geld goed gebruiken. Hij belooft het te investeren en een goed rendement te geven. Ray geeft zijn geld af. Dan hoort hij toevallig dat Dick er financieel slecht voor staat. Ray wil zijn geld terug. Maar hoe doet hij dat?

Ray krijgt hulp van Xandra. Deze Xandra woont in een penthouse van Van Gangelen. Hij laat haar daar wonen in ruil voor pret in bed, maar zij wil dat niet meer. Zij wil liever met Ray verder, maar ze wil wel in het penthouse blijven wonen. Ondertussen gaat ook Rebecca, de vrouw van Dick, zich ermee bemoeien. Iedereen is achter elkaars rug om bezig de anderen te bedonderen. Uit dit zootje komt uiteindelijk een winnaar tevoorschijn, of lijkt dat maar zo?

Mijn mening over Wisselgeld

Ben jij een oversekste man die vrouwen ziet als lichaam zonder inhoud? Dan zal dit boek je zeker aanspreken. Ik heb de personages in dit boek er nergens op kunnen betrappen dat ze op een normale manier over vrouwen praten. Voor een bepaalde doelgroep misschien interessant maar je moet er wel van houden. Mij irriteerde het vooral.

Vergeleken met Strak en dwars vond ik Wisselgeld aanvankelijk een stuk prettiger lezen. Het aantal herhalingen van wat eerder is gebeurd, is aanzienlijk minder en ook het taalgebruik was beter. Tot het op een gegeven moment alleen nog maar over vrouwen leek te gaan en dat op een nogal denigrerende manier. Tussendoor werd dan nog het verhaal verteld van hoe Ray zijn geld probeert terug te krijgen. Nog een ding dat opvalt is het overmatige gebruik van het beletselteken. Deze drie puntjes staan na een groot aantal paragrafen en hoofdstukken waarmee ze naar mijn idee hun doel voorbijschieten.

De personages hebben weinig gemeen met de mensen die ik in het dagelijks leven tegenkom. Dat maakt het voor mij lastig om me in te leven in deze figuren. Nu hoeft een verhaal natuurlijk niet echt of in je eigen omgeving te kunnen gebeuren, ik heb met plezier Harry Potter gelezen, maar het is wel prettig als ten minste één personage je weet te raken en in zijn wereld weet mee te slepen. Dat is in dit boek niet gebeurd.

Al met al was het begin van dit boek beter dan ik op basis van het voorgaande boek had verwacht. Omdat dit boek echter duidelijk niet geschreven is voor een vrouwelijk publiek, kan ik er niet erg blij van worden. Daarom geef ik het dezelfde waardering als Strak en dwars: 2,5 ster.

2,5 sterren

Meer informatie over Wisselgeld

  • Uitgeverij: Golden Q
  • Verschijningsdatum: november 2015
  • Aantal pagina’s: 565
  • Verkrijgbaar als: paperback
  • ISBN (paperback): 9789082439410

Plaats een reactie