Koorts – Saskia Noort

Koorts van Saskia NoortDe vijfendertigjarige Dorien is hard bezig te settelen: ze heeft een leuke baan, een vriend en ze wil aan kinderen gaan beginnen. Maar dan komt Ellen in haar leven: zij is precies tegenovergesteld. Als ze samen op vakantie zijn op Ibiza, verdwijnt Ellen. Iedereen denkt dat ze wel ergens op een feest zal zijn maar Dorien vertrouwt het niet. Een koortsachtige zoektocht volgt. Koorts van Saskia Noort brengt je helemaal in de vakantiestemming om je daarna blij te laten zijn dat je veilig thuis zit met een goed boek.

Koorts in het kort

Dorien leidt een huisje-boompje-beestje-leven: ze heeft een leuke baan als redacteur bij een tijdschrift, een lieve vriend en plannen om aan kinderen te gaan beginnen. Dan verschijnt er een nieuwe collega, Ellen, op het toneel. Ellen is in alles het tegenovergestelde van Dorien. Toch worden ze vriendinnen. Onder invloed van Ellens negatieve oordeel over relaties besluit Dorien haar vriend Joost te verlaten. Ze zouden samen op vakantie gaan naar Ibiza, maar nu gaat Ellen mee in de plaats van Joost.

Eenmaal op Ibiza gaat Ellen helemaal los: ze duikt meteen in het feest- en drugsleven. Dorien volgt. Niet dat ze het zelf zo gedaan zou hebben, maar ze wil nu eenmaal meer zoals Ellen zijn. ‘s Nachts raken Dorien en Ellen elkaar kwijt. Dorien is ervan overtuigd dat er iets gebeurd is en dat ze Ellen zo snel mogelijk moet vinden. De mensen waar ze tijdens de feestjes mee in contact is gekomen, denken echter dat ze wel ergens aan het feesten zal zijn.

Dorien geeft niet op. Samen met Nick, een wat oudere man die zich een healer noemt en enigszins helderziend is, gaat ze op zoek. Deze zoektocht blijkt niet zonder gevaar te zijn. Door deze riskante ervaring komt Dorien er wel achter wat ze echt belangrijk vindt in het leven.

Mijn mening over Koorts

Als je begint aan een boek van Saskia Noort, dan weet je wel dat het goed zit. Wat je kunt verwachten is een spannend verhaal in een vlotte schrijfstijl. En dat is ook wat je in Koorts terugvindt. Het boek leest heerlijk vlot en vanaf het begin wil je niets liever dan weten hoe het afloopt. Dat het begint met een voorproefje van het einde, zorgt dat je meteen midden in het verhaal zit.

De personages lijken op het eerste gezicht allemaal vrij eendimensionaal. Ellen bijvoorbeeld is vooral een wild feestbeest terwijl Dorien een echte huismus zonder eigen wil lijkt te zijn. Ook Nick en de bad guy in het verhaal hebben een duidelijk profiel. Als je verder leest, ontwikkelen de karakters zich echter steeds meer tot echte mensen en ga je zelfs de slechterik een beetje waarderen. Een heel klein beetje maar, dat wel.

Koorts is geschreven vanuit verschillende perspectieven, die duidelijk onderscheiden zijn. Zo spreekt Dorien in de ik-vorm terwijl de andere personages in de hij-vorm spreken. Bovendien zijn deze schuingedrukt. Er is dus geen verwarring mogelijk over de vraag of Dorien of een ander aan het woord is. Er zijn echter twee andere personages die afwisselend aan het woord zijn in het schuin gedrukte gedeelte. Daar moest ik af en toe wel even een paar regels doorlezen om te zien wie er nu sprak.

Ik geef Koorts drie sterren. Het is lekker boek om mee te ontspannen en het leest prettig. Als je echter, zoals ik, geen party animal bent, is het af en toe toch wat lastig je in te leven in vooral Ellen. Maar ik kan me voorstellen dat als dit wel jouw wereld is, je dit onderwerp helemaal geweldig vindt. Ga dus dit boek dan vooral wel lezen!

3 sterren

Meer informatie over Koorts

  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Verschijningsdatum: december 2011
  • Aantal pagina’s: 236
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789041423351
  • ISBN (ebook): 9789041421500

Meer over Saskia Noort lees je op haar website!

Plaats een reactie