Wattpad versus Sweek

wattpadWattpad

Eerder schreef ik op dit blog al eens over Sweek. En nu kom ik er pas achter dat er al veel langer iets vergelijkbaars bestaat: Wattpad. Op het eerste gezicht lijken beide diensten erg op elkaar. Op beide platforms kun je boeken lezen en zelf geschreven verhalen publiceren. En dat allemaal gratis.

Als ik eens verder wil gaan kijken, loop ik meteen tegen het eerste verschil aan: bij Wattpad kun je niets zonder account. Bij Sweek kun je ook zonder inloggen rondkijken en lezen wat je wilt. Je kunt alleen niets opslaan en niet zelf publiceren.

Taal

Een ander verschil is dat Sweek meer op de Nederlandse markt gericht lijkt terwijl Wattpad meer internationaal is. Sweek is ook internationaal, maar hun website is ook in het Nederlands te lezen. Bij Wattpad gaat het al gauw over op het Engels. Nu zullen veel Nederlands dat prima begrijpen. Als je echter zelf in het Nederlands schrijft, heb je niet zo veel aan dat internationale karakter. Pas als je je werk gaat (laten) vertalen, krijg je dat grotere publiek.

In beide gevallen kun je in de app je voorkeurstaal instellen, zodat je alleen boeken in die taal krijgt te zien. Hoewel Wattpad in het overzicht van aanbevolen verhalen nog steeds met alleen Engelstalige titels komt als ik Nederlands heb ingesteld. In de lijsten per genre zie ik wel Nederlandse titels.

Covers

Wattpad heeft een extra app waarmee je een mooie omslag voor je eigen boek kunt maken. De cover is het visitekaartje van je boek, dus dat moet er goed uitzien! Je kunt een bestaande foto gebruiken of een nieuwe maken met de app. Deze foto kun je vervolgens in beperkte mate bewerken. Je kunt er een titel en je naam opzetten. Ook kun je er een paar effecten op toepassen. Als ik echter mijn net gemaakte cover wil gebruiken in Wattpad, kan ik hem nergens vinden. Het zal ongetwijfeld mogelijk zijn, maar niet op een zodanig intuïtieve manier dat het mij lukt.

Bij Sweek kun je ook zelf de omslag van je boek instellen. Dit is dan een foto of afbeelding die je buiten de app maakt. Wat dat betreft is er eigenlijk weinig verschil met Wattpad. In beide gevallen heb je een extra app nodig om je cover te maken. De toegevoegde waarde van de Covers-app van Wattpad zie ik dan ook niet zo. Als je gewoon achter je pc gaat zitten en een (gratis) fotobewerkingsprogramma gebruikt, ben je veel flexibeler.

Kiezen tussen Wattpad en Sweek

Als je zelf wilt publiceren, zou ik het gewoon op beide platforms doen. Dan heb je een zo groot mogelijk bereik. In het gebruik vind ik zelf Sweek iets prettiger, maar dat is persoonlijk. En waar de beste verhalen te vinden zijn, is niet te zeggen. Ook daar geldt weer dat je best beide apps kan installeren en er kan gaan rondneuzen op zoek naar leuk leesvoer.

Plaats een reactie