Spoorloos – Jane Casey

Spoorloos van Jane CaseyDe twaalfjarige Jenny Shepherd verdwijnt spoorloos. Haar lichaam wordt gevonden door haar lerares Sarah Finch. Voor Sarah haalt dit de gebeurtenissen uit haar jeugd weer naar boven: haar broer verdween toen hij twaalf was. Hij is nooit teruggevonden. Sarah raakt steeds meer betrokken bij de zaak. Zo zeer zelfs dat ze verdachte wordt. Is Sarah een toevallige betrokkene, een dader of misschien zelfs een slachtoffer in deze zaak? Met Spoorloos schreef Jane Casey een debuut met een dubbele bodem en een onverwacht slot.

Spoorloos in het kort

Sarah is 24 en werkt als lerares Engels op een meisjesschool in een voorstad van Londen. Als op een dag een van haar leerlingen is verdwenen, brengt dat de herinneringen aan vroeger weer naar boven. Toen Sarah acht was, verdween haar broer Charlie. Hij is nooit teruggevonden. Zijn verdwijning heeft een grote invloed gehad op Sarah’s leven. Het huwelijk van haar ouders was er niet tegen bestand en haar vader overleed jong. Sarah is na haar afstuderen weer bij haar moeder gaan wonen, om voor haar te zorgen.

Sarah is geschokt als ze tijdens het hardlopen het lichaam van Jenny vindt. De zoektocht naar de dader gaat volle kracht vooruit en op een of andere manier raakt Sarah er steeds bij betrokken. Doordat de zaak haar zo aan die van Charlie doet denken, gaat Sarah proberen hier meer over te weten te komen. Direct na de verdwijning werd zij als belangrijkste getuige gezien omdat ze hem als laatste had gezien. Sarah kon zich echter niets herinneren. Misschien kan Charlies beste vriend Danny, die nog steeds aan de overkant woont, hierbij helpen.

Sarah’s pogingen te helpen leiden er echter toe dat ze bij de politie in beeld komt als verdachte. Als ze echter de kans krijgt haar onschuld te bewijzen en de politie te helpen, komt ze tot een schokkende ontdekking.

Mijn mening over Spoorloos

Spoorloos is het debuut van Jane Casey. Ik heb eerder twee boeken van haar gelezen: De jacht en Na de brand. De laatste vond ik duidelijk beter dan de eerste. Daardoor waren mijn verwachtingen van dit boek niet extreem hoog. Maar Jane Casey heeft me verrast. Ik vind dit een geweldig debuut.

Er lopen twee verhaallijnen door elkaar, die aan het einde samenkomen: het verhaal van de verdwijning van Charlie en het verhaal van Jenny. Het boek speelt dan ook deels in het verleden en deels in het nu. Deze onderdelen zijn duidelijk van elkaar gescheiden en leveren geen verwarring op. Bij boeken die op deze manier zijn opgebouwd, wil ik nog wel eens de draad kwijt raken en vergeten waar ik nu zit in de tijd. Dat gebeurde niet in Spoorloos.

Wat ik leuk vind aan het verhaal is dat er sprake is van verschillende misdrijven, zonder dat op voorhand duidelijk is of en hoe ze met elkaar samenhangen. Tot tegen het einde blijven nog meerdere opties open. Zo kun je zelf lekker speculeren en komt het einde toch nog als een verrassing.

De schrijfstijl van Casey is prettig. Het boek leest vlot. Wat ik wel opvallend vind, maar dat zal niet aan Jane Casey liggen, is de slordigheid van de uitgave die ik heb gelezen. Het betreft het e-book zoals dat door Elly’s Choice beschikbaar is gesteld. Hierin stonden nogal wat fouten: dubbele woorden, verkeerd gespelde namen en zelfs een stuk tekst uit een eerder hoofdstuk dat zomaar midden in het volgende hoofdstuk opdook. Jammer dat hier niet wat meer aandacht aan is besteed. Als ik als gewone lezer al zo’n tien van dit soort gevallen tegenkom, dan is dat geen goede reclame. Maar het doet niets af aan het feit dat ik Spoorloos een goed boek vind.

4 sterren

Meer informatie over Spoorloos

  • Oorspronkelijke titel: Missing
  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Verschijningsdatum: april 2010
  • Aantal pagina’s: 393
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789041416162
  • ISBN (ebook): 9789041416780

Plaats een reactie