Sweek – lezen, schrijven en verhalen delen

Sweek logoSchrijf je zelf verhalen of vind je het leuk verhalen van onbekende schrijvers te lezen? Dan is er een nieuw platform waar je terecht kunt: Sweek. Op Sweek kun je verhalen of zelfs hele boeken publiceren en lezen. Nieuwsgierig als ik ben, heb ik de app gedownload en een account aangemaakt.

De Sweek-app

Sweek werkt momenteel alleen volledig via de Android-app. Sweek heeft een website en via die website kun je wel verhalen schrijven, herschrijven en uploaden, maar nog niet lezen. Die functionaliteit wordt voor de toekomst beloofd. De website vermeldt dat er ook een iOS-app komt, maar niet wanneer dat zal zijn.

Account

Je kunt een account aanmaken bij Sweek, maar dat hoeft niet per se als je dat niet wilt. Als je de app gedownload hebt, kun je meteen beginnen met lezen. Je kunt dan echter geen verhalen in je bibliotheek opslaan, zodat je ze offline kunt lezen. En je kunt niet zelf verhalen toevoegen. Het voordeel als je wel een account hebt, is dat je ook meldingen krijgt als aan de verhalen die je volgt, een nieuw hoofdstuk wordt toegevoegd. Schrijvers kunnen hun verhaal of boek namelijk in delen toevoegen. En ach, registreren is gratis, dus waarom niet!

Lezen

Lezen gaat heel gemakkelijk. Er zijn verschillende overzichten: van populaire verhalen, top auteurs, “unfindables” en genres. Daarnaast kun je ook een zoekterm opgeven om snel de gewenste auteur of titel te vinden. Je kunt bij de instellingen aangeven in welke taal je wilt lezen. Je krijgt daardoor niet hele ladingen Engelstalige titels als je bij voorkeur Nederlands leest. Op het moment van dit schrijven is het aanbod nog niet zo heel groot, maar dat zal ongetwijfeld nog groeien. Ook aardig is dat er ook een aantal titels te lezen zijn die toch al gratis verkrijgbaar zijn, zoals boeken van Jane Austen, Jules Verne en Louis Couperus.

Schrijven

Het schrijven vind ik persoonlijk toch handiger op de laptop dan op een telefoonschermpje. En gelukkig kan dat bij Sweek. Als je een nieuw verhaal begint, kun je er een titel en een korte omschrijving aan geven en een foto uploaden, die als een soort cover voor je boek/verhaal dient. Dit kun je later altijd weer wijzigen. Daarna kun je per hoofdstuk je verhaal vorm gaan geven. Ook kun je per hoofdstuk besluiten of je het wel of niet publiceert. Je hoeft natuurlijk niet de tekst in de browser in te typen, je kunt het ook gewoon in je favoriete tekstverwerkingsprogramma schrijven en daarna kopieren.

Het idee

Sweek is een mooie manier voor beginnende auteurs om hun werk te testen en bekender te maken. Voor lezers is het een leuke manier om kennis te maken met werk dat de boekhandel (nog) niet heeft gehaald. Ik vind het dan ook een goed initiatief. Bovendien maakt Sweek het mogelijk je boek in eigen beheer uit te geven. Je zou er spontaan een boek van willen gaan schrijven…

2 gedachten over “Sweek – lezen, schrijven en verhalen delen”

 1. Graag wil ik mijn verhaal over de straat insturen, maar ik weet niet joe ik dat kan doen.
  Ik heb een laptop en kan daar mee omgaan tot op zekere hoogte.
  Als tachtig-plusser heb ik niet de ervaring van de jeugd.
  Kan iemand me helpen?
  Bedankt!
  Iet Dekker.

  Beantwoorden
  • Arme Grietje, het is zó’n mooi verhaal en het is niet gelukt om het te plaatsen!
   Erg sneu voor jou!

Plaats een reactie