Verwacht: Goed volk – Teun van de Keuken

Goed volk van Teun van de KeukenTeun van de Keuken is journalist en televisiemaker. Je zou hem bijvoorbeeld kunnen kennen van het programma De Keuringsdienst van Waarde. In dat programma wordt op kritische maar ook regelmatig humoristische wijze gekeken naar hoe ons voedsel geproduceerd wordt. In lijn met de onderwerpen van dit tv-programma schreef Van de Keuken het boek Puur en eerlijk. In januari 2017 verschijnt er weer een boek van zijn hand: Goed volk. Dit keer een ander type boek: Goed volk gaat over Teuns jeugd. Maar ook hier komt het kritische aspect duidelijk terug.

Uitgever Prometheus zegt over Goed volk:

Amsterdam, eind jaren zeventig. Teuns ouders hebben het beste voor met de wereld. De schrijnende ongelijkheid in de maatschappij moet aan de kaak worden gesteld. Vooral voor Teuns vader is de juiste, linkse politieke opvatting allesoverheersend: het bepaalt wat hij leest, wat hij eet en wie zijn vrienden zijn. Eén verkeerde opmerking over ontwikkelingshulp, werklozen of krakers en het kan zomaar het einde van de vriendschap betekenen.

Teuns ouders mogen zich dan omringen met vrienden die allemaal hetzelfde zijn als zij – links, wit, artistiek en enigszins intellectueel – Teun sturen ze naar De Brug, een ‘volkse’ lagere school, zoals Teuns vader dat noemt. Een school vol plat pratende Jordanezen en migrantenkinderen, waar overleven belangrijker is dan een goed rapport. Op De Brug zal de jonge Teun meer leren over het leven dan zijn ouders lief is. Maar het biedt hun wel een uitgelezen kans om een duidelijk ideologisch statement te maken tegen de tweedeling in de samenleving. Dat statement was Teun.

Goed volk toont hoe het leven van een kind bepaald wordt door de ideologie van zijn ouders. Het is een persoonlijk en indringend verhaal van een niet zo typische Amsterdamse jeugd.

Goed volk – Teun van de Keuken

  • Uitgeverij: Prometheus
  • Verwachte verschijningsdatum: 19 januari 2017
  • Aantal pagina’s: 232
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789044628654
  • ISBN (ebook): 9789044629880

Plaats een reactie