Stikdonker – Kim Faber en Janni Pedersen

Stikdonker van Kim Faber en Janni PedersenAls het lijk van een jonge vrouw wordt gevonden, moet Juncker meteen denken aan een vergelijkbare, onopgeloste zaak. Samen met Signe Kristiansen duikt hij in het onderzoek. Er is haast bij, want ze vrezen dat het niet bij dit ene slachtoffer zal blijven. Stikdonker is het derde deel in een reeks over Juncker en Signe van het Deense schrijversduo Kim Faber en Janni Pedersen.

Stikdonker in het kort

Juncker keert na een tijdelijk verblijf elders terug naar Kopenhagen. Privé zit hij nog niet helemaal goed in zijn vel, maar hij is er wel klaar voor om aan het werk te gaan. Als er een jonge vrouw gevonden wordt, gewurgd en half ontkleed, raakt hem dat extra. De zaak doet hem namelijk denken aan een geval van tien jaar eerder. Dat is toen nooit opgelost.

Als er een link lijkt te zijn met een zaak waar Signe Kristiansen aan werkt, trekken zij en Juncker verder samen op in het onderzoek. Ze hebben een verdachte op het oog. Als er echter nog een moord gepleegd wordt, moeten ze toch verder kijken. Dan lijkt de dader gevonden te willen worden want hij begint hints te geven. Zo komt alles vooral voor Juncker steeds dichterbij. Uiteindelijk moet hij met gevaar voor eigen leven de dood van een volgend slachtoffer zien te voorkomen.

Mijn mening

Voordat ik aan deze recensie begon, las ik eerst nog even door wat ik over de eerste twee boeken van het duo Faber en Pedersen heb geschreven. Daarbij vielen me twee dingen op. Ten eerste schreef ik dat ik dit boek niet zou gaan lezen omdat ik het tweede deel vrij teleurstellend vond. Ten tweede bleek de recensie van het eerste deel vrijwel precies op dit derde deel van toepassing te zijn. Deel 1 gaf ik vier sterren, dus ondanks mijn eerdere twijfels heb ik er geen spijt van dat ik dit derde deel toch ben gaan lezen.

Net als in het eerste deel, Winterland, leek Stikdonker in het begin twee verhaallijnen te krijgen. Uiteindelijk concentreerden de schrijvers zich volledig op een daarvan. Dat vond ik prima, alleen is mij nu niet duidelijk hoe de eerste verhaallijn afgelopen is en dat vind ik dan wel weer jammer.

Als je dit boek gaat lezen, is het aan te raden beide eerdere delen te lezen. Dan heb je tenminste alle achtergrondinformatie beschikbaar. Apart lezen lijkt me echter ook mogelijk. Ook deze keer kan ik uit de afloop niet afleiden of er nog een volgend boek komt. Op dit moment lijkt dat nog niet in aantocht te zijn, maar ik ben benieuwd.

Stikdonker leest prettig, niet te moeilijk en geen overdreven uitgebreide beschrijvingen van dingen die er niet echt toe doen. Het is lastig zelf te raden wie de dader is, dat houdt het vrij lang spannend. Ook tegen het einde wordt de spanning nog even lekker opgevoerd. De ontknoping komt echter wel vrij snel en plotseling. Let dus goed op tijdens het lezen, voor je het weet ben je er voorbij!

4 sterren

Meer informatie over Stikdonker

 • Oorspronkelijke titel: Kvaeler
 • Uitgever: HarperCollins
 • Verschijningsdatum: juni 2022
 • Aantal pagina’s: 400
 • Verkrijgbaar als: paperback, e-book, luisterboek
 • ISBN:
  • Paperback: 9789402710564
  • E-book: 9789402766165
  • Luisterboek: 9789402766400

1 gedachte over “Stikdonker – Kim Faber en Janni Pedersen”

Plaats een reactie