Winterland – Kim Faber en Janni Pedersen

Winterland van Kim Faber en Janni Pedersen

Martin Junckersen, door iedereen Juncker genoemd, is na een domme fout overgeplaatst naar een klein provinciestadje. Daar krijgt hij echter geen rust want er worden twee mensen vermoord en er wordt een aanslag gepleegd op het plaatselijke asielzoekerscentrum. Ondertussen ontploft in Kopenhagen een bom op de kerstmarkt. Juncker mag zich niet met die zaak bemoeien, tot blijkt dat er een verband is tussen beide zaken en zijn oud-collega’s hem hard nodig hebben om de boel op te lossen. Winterland is de eerste thriller van het duo Kim Faber en Janni Pedersen.

Winterland in het kort

Martin Junckersen, alias Juncker, is gedegradeerd tot hoofd van een nieuw op te richten politiebureau in het provinciestadje Sandsted. Zijn ruime ervaring als rechercheur komt echter goed van pas als er twee mensen vermoord worden. Als vervolgens ook nog een aanslag gepleegd wordt op het plaatselijke asielzoekercentrum, moet zijn kleine team overuren draaien.

Ondertussen in Kopenhagen. Er ontploft een bom op de kerstmarkt. Er vallen 19 doden. Het hele Deense politiekorps wordt ingezet om de daders te pakken, zo ook Junckers voormalige collega Signe. Juncker moet echter bij zijn eigen moorden blijven.

Beide onderzoeken verlopen stroef. De daders hebben hun sporen goed weten te wissen. Tot het moment dat blijkt dat er misschien wel een verband is tussen de twee zaken. Signe en haar collega’s hadden wel een idee waar ze de dader moesten zoeken. In combinatie met wat Juncker weet van zijn zaak wordt er opeens veel meer duidelijk.

Ze trekken samen op om de laatste stappen te zetten naar de oplossing van zowel de aanslag als de lugubere moorden.

Mijn mening

Eigenlijk was ik niet van plan dit boek te gaan lezen. De reden daarvoor was dat ik het tweede deel, Hoogzomer, al had gelezen en daar niet heel gelukkig van werd. Toch ben ik wel blij dat ik dit boek toch opgepakt heb. Winterland vond ik namelijk een stuk beter dan Hoogzomer. Waar in Hoogzomer twee verhalen zich grotendeels naast elkaar afspelen, lijkt Winterland meer een geheel te zijn. Dat leest een stuk prettiger. Ook fijn om de achtergrondinformatie te krijgen die ik in het tweede boek miste. Hoewel los lezen van deel twee mogelijk is, is de juiste volgorde aanhouden toch aan te raden.

Hoewel er vooral in het begin sprake was van twee aparte verhaallijnen, was het niet moeilijk de verschillende delen uit elkaar te houden. Verschillende mensen vertellen het verhaal, voornamelijk Signe en Juncker maar er komen ook anderen aan het woord. Ze doen dat in hoofdstukken die niet al te lang zijn, zodat het tenminste mogelijk is het boek af en toe even weg te leggen. Want dat is best moeilijk, dat wegleggen, omdat het verhaal aardig spannend is.

Ik moet zeggen dat het mij aan het einde van het boek niet meteen duidelijk was dat er een vervolg zou komen. Als je na het lezen van dit boek besluit dat het genoeg is geweest, hou je dus niet zo’n frustrerend open-einde-gevoel over.

Wat schrijfstijl betreft kan ik kort zijn. Het boek leest prettig. Je hebt totaal niet door dat het door twee verschillende personen samen is geschreven. Dat blijf ik knap vinden. Hoogzomer gaf ik drie sterren maar omdat ik Winterland beter vind, krijgt dat er vier.

4 sterren

Meer informatie over Winterland

  • Oorspronkelijke titel: Vinterland
  • Uitgeverij: HarperCollins
  • Verschijningsdatum: februari 2020
  • Aantal pagina’s: 448
  • Verkrijgbaar als: paperback, e-book
  • ISBN (paperback): 9789402704891, 9789402706536 (midprice)
  • ISBN (e-book): 9789402759433

Plaats een reactie