Voor als ik er niet meer ben – Rebecca Ley

Voor als ik er niet meer ben van Rebecca Ley

Als Sylvia niet lang meer te leven heeft, besluit ze een handleiding te schrijven voor haar man. Hierin vertelt ze hem allerlei praktische zaken met betrekking tot de opvoeding van hun kinderen. Daarnaast is ze ook openhartig over dingen die ze eerder liever verborgen hield. Voor als ik er niet meer ben van Rebecca Ley is een hartverscheurende roman over de liefde tussen twee mensen en hoe die blijft bestaan als eentje er niet meer is.

Voor als ik er niet meer ben in het kort

Paul en Sylvia lijken twee totaal verschillende mensen, maar bij elkaar vinden ze de liefde en het geluk dat ze zoeken. Ze krijgen twee kinderen. Dan slaat het noodlot toe: Sylvia wordt ziek. Als ze haar einde nadert, schrijft ze een handleiding voor Paul.

Als huismoeder was Sylvia het meest met de kinderen bezig. Zij weet dan ook precies hoe ze in allerlei situaties moet reageren op het gedrag van de kinderen. Door dat allemaal op te schrijven, hoopt ze dat Paul het makkelijker krijgt. Verder heeft ze in het verleden nogal wat verzwegen. Hoe komt het bijvoorbeeld dat ze niet meer zo close is met haar zus als dat ze vroeger was? In haar handleiding legt Sylvia het uit.

Paul moet na Sylvia’s overlijden alleen verder met de kinderen. Moeilijk, maar het moet maar. Gelukkig krijgt hij hulp, zoals Sylvia al voorspeld had. Dat loopt niet helemaal zoals Paul wilde. Maar uit onverwachte hoek krijgt hij toch nog de steun die hij nodig heeft.

Mijn mening

Het is toch eigenlijk gek dat de meest trieste verhalen vaak de mooiste boeken opleveren. Dat geldt ook weer voor Voor als ik er niet meer ben. Paul en Sylvia zijn zo leuk samen dat het gewoon pijn doet om te zien hoe zij langzaam verdwijnt.

Paul en Sylvia vertellen allebei een deel van het verhaal. Sylvia doet dat voor een deel in de vorm van haar handleiding. Verder speelt het verhaal deels in het verleden, vanaf het moment dat Paul en Sylvia elkaar ontmoeten en ook in de jonge jaren van Sylvia, en deels na het overlijden. Langzaam wordt alles duidelijk, waarom alles is zoals het is. Dat geeft enige spanning aan het verhaal, hoewel het natuurlijk geen spannende roman is.

Er blijkt zich in Sylvia’s leven heel wat meer afgespeeld te hebben dan Paul wist. Dan ga ik me toch afvragen wat er gebeurd zou zijn als ze niet ziek was geworden. Had ze dan alles tot op hoge leeftijd voor zich gehouden? Waarom krijgt ze dan nu toch de behoefte alles uit te spreken? Blijkbaar omdat ze wil dat de kinderen een goede band krijgen met hun tante. Daarvoor zou het nodig zijn om dingen uit het verleden te weten. Maar waarom is dat dan niet nodig voor een goede band met hun eigen moeder? Ik snap het niet helemaal soms.

Eigenlijk speelt het sterven zelf niet eens zo’n heel grote rol, vind ik. Het boek is dan ook wel ontroerend maar geen echte tranentrekker. Was het dat wel geweest, dan had ik het misschien vijf sterren gegeven. Maar vier sterren is het zeker wel waard.

4 sterren

Meer informatie over Voor als ik er niet meer ben

 • Oorspronkelijke titel: For when I’m gone
 • Uitgever: Nieuw Amsterdam
 • Verschijningsdatum: oktober 2020
 • Aantal pagina’s: 320
 • Verkrijgbaar als: paperback, e-book, luisterboek
 • ISBN:
  • Paperback: 9789046827369
  • E-book: 9789046827376
  • Luisterboek: 9789046828342

Plaats een reactie