Moordvrienden – Nele Neuhaus

Moordvrienden van Nele NeuhausIn een dierentuin wordt een gruwelijke vondst gedaan: tussen het gras dat als voer dient voor de dieren, ligt een hand. Meer lichaamsdelen volgen op andere plaatsen in de dierentuin. Het lijk waarvan deze ledematen afkomstig zijn, wordt even later gevonden in een weiland tegenover de dierentuin. Aan Oliver von Bodenstein en Pia Kirchhoff de taak om uit te zoeken wie het slachtoffer zo haatte dat hij hem heeft omgebracht. En dat is niet gemakkelijk want deze Pauly heeft veel vrienden maar nog veel meer vijanden. Moordvrienden is het tweede boek in de serie over rechercheurs Bodenstein en Kirchhoff van Nele Neuhaus.

Moordvrienden in het kort

In de Opel-dierentuin wordt een lugubere vondst gedaan. Een menselijke hand ligt tussen het gras dat voor de dieren bestemd is. Verderop in de dierentuin worden meer menselijke resten tussen het gras aangetroffen. Al gauw vinden Oliver von Bodenstein en Pia Kirchhoff het bijbehorende lijk. Het is een leraar en fanatiek milieu-activist. Met deze man is er geen middenweg: je houdt van hem of je haat hem. Er zijn dan ook veel mensen die hem haten, wat het er voor het politie-onderzoek niet gemakkelijker op maakt.

Het slachtoffer, Hans-Ulrich Pauly, was tegenstander van de aanleg van een nieuwe weg. Door zijn acties heeft hij veel vijanden gemaakt. Een aantal mensen heeft namelijk grote belangen bij de aanleg van de weg. Ook protesteerde Pauly tegen de dierentuin, omdat in zijn ogen het houden van dieren mishandeling is. Daarmee zijn ook directeur van de dierentuin Christoph Sander en alle medewerkers verdacht.

Dan is er nog een groep jongeren die wel van Pauly houden. Zij zijn geïnspireerd door hem en vormen een grote vriendengroep. Binnen die groep rommelt het echter ook. Zo verdwijnt Svenja op een dag, nadat haar vriendje Jonas compromitterende foto’s van haar op haar website heeft gezet. Dan wordt Jonas dood gevonden.

Bodenstein en Kirchhoff volgen het ene spoor na het andere maar lopen steeds weer vast. Ondertussen valt Pia voor de dierentuin-directeur, terwijl hij door Bodenstein verdacht wordt. Ook de jonge Lukas weet zijn charmes goed te gebruiken bij Pia. Uiteindelijk proberen ze alle stukjes in elkaar te passen en dan blijft er maar één persoon over die de dader zou moeten zijn. Maar of ze gelijk hebben…

Mijn mening over Moordvrienden

Moordvrienden is het tweede boek in de serie over Bodenstein en Kirchhoff, maar het zevende dat in het Nederlands verschijnt. Ik had eerst nummer drie tot en met zeven en daarna de eerste al gelezen. Daarmee wist ik al veel over het verloop van de privé-levens van Kirchhoff en Bodenstein, maar ontbraken er nog een paar kleine stukjes. Die delen komen nu eindelijk aan bod. Als je de latere boeken van Nele Neuhaus al hebt gelezen, moet je deze zeker ook lezen om het beeld compleet te krijgen! En heb je nog niets van haar gelezen, begin dan vooral bij Een onbeminde vrouw, de eerste in de serie.

Kenmerkend voor de boeken van Nele Neuhaus is dat er veel personages zijn, die allemaal onderlinge relaties hebben en waar veel verdachte figuren tussen zitten. Het is dus nooit gemakkelijk te raden wie de dader is. Ook is het soms lastig het verhaal te volgen door het ingewikkelde plot. Toch zorgt dat er ook voor dat het tot het einde spannend blijft. Het einde is erg onvoorspelbaar maar uiteindelijk wel logisch.

De schrijfstijl van Neuhaus is prettig. Je hebt al je aandacht al nodig om het verhaal te volgen, dus is het fijn dat het zo lekker vlot leest. Het verhaal is geschreven vanuit Kirchhoff en Bodenstein. Zo krijg je het onderzoek van beide kanten mee en ook de privé-levens van beide rechercheurs komen ruim aan bod. Zo gaan ze echt voor je leven.

Dat je niets vanuit de daders of andere personen leest, lijkt me voor de manier waarop Neuhaus haar boeken opbouwt, alleen maar goed. Om te begrijpen waarom iemand een moord pleegt, vind ik het vaak prettig als ook de dader aan het woord komt. In Moordvrienden gaat het er juist om dat er heel veel mogelijke daders zijn. Te veel inside information zal misschien te snel verraden wie de dader is en dat zou de spanning weghalen.

Al met al heb ik weer genoten van dit boek van Nele Neuhaus. Inmiddels is in Duitsland het achtste deel in de serie verschenen, laten we hopen dat deze snel naar Nederland komt!

4 sterren

Meer informatie over Moordvrienden

  • Oorspronkelijke titel: Mordsfreunde
  • Uitgever: Uitgeverij Q
  • Verschijningsdatum: september 2016
  • Aantal pagina’s: 328
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789021402086
  • ISBN (ebook): 9789021402093

Een overzicht van alle boeken in deze serie van Nele Neuhaus vind je hier. Meer weten over Nele Neuhaus? Kijk dan ook eens op haar website!

Plaats een reactie