Een onbeminde vrouw – Nele Neuhaus

Een onbeminde vrouw van Nele NeuhausVlak nadat hoofdofficier van justitie Hardenbach zichzelf door het hoofd heeft geschoten, wordt het levenloze lichaam van een mooie, jonge vrouw aan de voet van een toren gevonden. Na een periode van relatieve rust betekent dat werk aan de winkel voor Oliver von Bodenstein en zijn nieuwe collega Pia Kirchhoff. Al snel hebben ze een lange lijst verdachten en stuiten ze op duistere zaken. Een onbeminde vrouw is de eerste thiller van Nele Neuhaus en terecht de start van een succesvolle serie.

Een onbeminde vrouw in het kort

Zondagmorgen, einde van de zomer. Oliver von Bodenstein staat op het punt afscheid te nemen van zijn vrouw, die op reis gaat. Dan wordt hij naar een sterfgeval geroepen: hoofdofficier van jusitie Hardenbach heeft zichzelf overduidelijk door het hoofd geschoten. Het lijk is nog niet weg of het volgende geval meldt zich al: er ligt een dode vrouw onder een uitkijktoren.

Dit wordt de eerste grote zaak voor Bodenstein en Kichhoff samen. Het moet namelijk op zelfmoord lijken, maar het is snel duidelijk dat het dat niet is. Bodenstein en Kirchhoff duiken in het leven van deze vrouw, die Isabel Kerstner blijkt te heten.

Isabel heeft zichzelf niet geliefd gemaakt. Alles wat ze doet, doet ze uit eigenbelang. Daarbij schrikt ze er niet voor terug misbruik van anderen te maken en anderen tegen elkaar uit te spelen. Hierdoor is bijna iedereen verdacht: haar echtgenoot, dierenarts Michael Kerstner, de beheerder van de manege waar Isabel regelmatig komt, Robert Kampmann, zijn vrouw Susanne, de eigenaresse van de manege, Marianne Jagoda en haar man Hans Peter. Dan zijn er nog Friedhelm Döring, zijn vrouw Anna Lena en zoon Philipp.

Stukje voor stukje leggen Bodenstein en Pia de puzzel in elkaar. Daarbij stuiten ze op allerlei louche zaakjes in de manege en daarbuiten. Bodenstein weet zichzelf ook nog even flink in gevaar te brengen. De zaak vraagt het uiterste van alle betrokkenen.

Mijn mening over Een onbeminde vrouw

Na deel drie tot en met zeven is eindelijk deel een van de serie over rechercheurs Oliver von Bodenstein en Pia Kirchhoff in het Nederlands vertaald. Hoewel de boeken prima los te lezen zijn, is het natuurlijk leuker om het deel dat over de privé-levens van de rechercheurs gaat, in de juiste volgorde te lezen. Nu onbreekt alleen nog het tweede deel.

Een onbeminde vrouw is net als de andere boeken over Bodenstein en Kirchhoff spannend en enorm ingewikkeld. Er zijn veel personages, veel verdachten en veel onderlinge verbanden. Je moet je aandacht er dus goed bij houden tijdens het lezen. Het is wel duidelijk dat Neuhaus dol is op paarden: Een onbeminde vrouw speelt zich grotendeels in een manege en een dierenkliniek af.

Het hele boek is geschreven vanuit Bodenstein en Kirchhoff. Daardoor weet je niet meer dan wat de rechercheurs weten. Zo kun je goed meedenken en proberen zelf te bedenken wie het gedaan heeft. Hoewel dat niet gemakkelijk is! Het houdt het wel lekker spannend. En het is meteen een nadeel van dit plot: het wordt soms wel erg ingewikkeld en ondoorzichtig.

Wie de onbeminde vrouw is, is natuurlijk duidelijk. Misschien ligt haar slechtheid er iets te dik bovenop. Ik geloof niet dat ik iets positiefs over Isabel heb gelezen. Wat me wel opviel was het taalgebruik. Ik kreeg af en toe het idee dat het boek door een Vlaming vertaald was. Er werd namelijk steeds gesproken over ‘op stal’ en ‘op wedstrijd’. Dat klinkt gewoon niet erg Nederlands. Of is dat normaal taalgebruik in de paardenwereld?

Verder ben ik alleen maar positief over Een onbeminde vrouw. Het leest lekker, is spannend en houdt je aandacht goed vast. Heb je nog nooit wat van Nele Neuhaus gelezen? Begin dan vooral met dit boek! Voor de volledigheid nog even de volgorde van de hele serie:

 • Een onbeminde vrouw (2009)
 • Mordsfreunde (2009, nog niet vertaald)
 • Diepe wonden (2009)
 • Sneeuwwitje moet sterven (2011)
 • Wie wind zaait (2013)
 • Boze wolf (2014)
 • De levenden en de doden (2015)

4 sterren

Meer informatie over Een onbeminde vrouw

 • Oorspronkelijke titel: Eine unbeliebte Frau
 • Uitgeverij: Uitgeverij Q
 • Verschijningsdatum: maart 2016 (Nederlandse vertaling, in het Duits 2009)
 • Aantal pagina’s: 306
 • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
 • ISBN (paperback): 9789021401720
 • ISBN (ebook): 9789021401737

Meer weten over Nele Neuhaus? Kijk dan eens op haar website!

Plaats een reactie