De goede zoon – Rob van Essen

De goede zoon van Rob van EssenTwee mannen gaan samen op weg. De ene, die zichzelf Lennox noemt, heeft de andere man meegevraagd om iets uit het verleden recht te zetten. De ander is net zijn moeder kwijt en kan wel wat afleiding gebruiken. Het wordt een reis door de toekomst en door het verleden. De goede zoon van Rob van Essen speelt zich af op een onbekend moment op een onbekende plaats en de vraag is waar het eigenlijk over gaat.

De goede zoon in het kort

De hoofdpersoon heeft geen naam en is schrijver van plotloze thrillers. Zijn moeder is onlangs overleden. Hij heeft haar de afgelopen twintig jaar trouw bezocht en mist dat nu. Als zijn oude vriend Lennox hem vraagt mee te gaan op reis, zegt hij meteen ja. Het doel van de reis is een andere oude bekende te helpen zijn geheugen terug te krijgen.

Terwijl de man en zijn vriend onderweg zijn, halen ze herinneringen op aan de tijd dat ze samenwerkten. Dat is lang geleden want toen waren ze rond de twintig en nu zestig. Ook denkt de hoofdpersoon terug aan het leven van zijn moeder.

Als de reis vordert, besluit Lennox niet verder te gaan. Hij zet de hoofdpersoon in een zelfrijdende auto en die zorgt wel dat hij op de bestemming komt. Die auto praat erg graag en blijkt nog wel meer bijzondere kunstjes te kunnen. Als de hoofdpersoon op de bestemming aankomt, blijkt pas wat het werkelijke doel van de reis was. Als hij dat had geweten, was hij dan wel meegegaan?

Mijn mening

De hoofdpersoon is schrijver van plotloze thrillers. Eerst wist ik niet goed wat ik me daarbij moest voorstellen. Maar nu ik er zo over nadenk, lijkt De goede zoon me een goed voorbeeld van een boek zonder plot. Want naar mijn idee gaat het niet echt ergens over. Ik vond het behoorlijk saai om te lezen. Vooral de stukken uit het verleden van de hoofdpersoon waren lastig door te komen. Eigenlijk alleen het deel waarin de zelfrijdende auto een hoofdrol speelt, is nog enigszins leuk omdat daar nogal eens wat te lachen valt.

Het is onduidelijk waar het verhaal zich afspeelt en in welke tijd. Er wordt wel gezegd wanneer de moeder geboren is, hoe oud ze is geworden en hoe oud de zoon is, maar hier en daar lijken de genoemde jaren niet met elkaar in overeenstemming te zijn. Verwarrend.

Het boek leest niet erg lekker. De zinnen zijn vaak zo lang dat ik de draad kwijt raakte. Omdat het verhaal toch al niet erg interessant is, maakt dit het alleen maar lastiger door te komen. Ik zal dus niet snel weer een boek van deze schrijver oppakken, ondanks dat een klein deel wel leuk was. Ik lees liever boeken die van begin tot einde interessant zijn.

2 sterren

Meer informatie over De goede zoon

 • Uitgeverij: Atlas Contact
 • Verschijningsdatum: juli 2019
 • Aantal pagina’s: 384
 • Verkrijgbaar als:
  • Paperback (ISBN: 9789025453411)
  • Ebook (ISBN: 9789025453428)
  • Hardcover (ISBN: 9789025458461)
  • Luisterboek (ISBN: 9789025458287)

Plaats een reactie