Kobo Plus: het ebook abonnement van bol.com en Kobo

Kobo Aura HDKobo Plus

Kobo is in samenwerking met bol.com (of bol.com in samenwerking met Kobo, het is maar net hoe je het wilt zien) een abonnementsdienst voor ebooks begonnen: Kobo Plus. Naast Bookchoice en Bliyoo heb je nu dus nog meer te kiezen. Wat kun je met dit abonnement en wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van de andere?

Aanbod van boeken

Met een ebook-abonnement betaal je een vast bedrag per maand en voor dat geld mag je onbeperkt ebooks lezen. De ebooks worden beschikbaar gesteld door Kobo en bol.com maar je kunt niet uit het gehele assortiment kiezen. Dat is meteen het nadeel van deze vorm van lezen: je hebt niet volledig vrije keuze en het kan dus zijn dat je toch af en toe nog een boek wilt kopen omdat het niet beschikbaar als als leenboek. Dit geldt ook voor Bookchoice en Bliyoo. Bij Bookchoice heb je zelfs maar keuze uit acht boeken per maand. Maar die kan je dan wel weer ook als luisterboek krijgen.

Leesapparaten

Bij Kobo Plus kun je de boeken lezen op je e-reader van Kobo en met behulp van een app op je tablet en smartphone. Vergeleken met Bliyoo is dat een vooruitgang, omdat je de boeken van Bliyoo alleen op een heel beperkt aantal specifieke e-readers kan lezen. Kobo heeft een behoorlijk marktaandeel in de e-readerwereld, dus het aantal potentiele klanten voor deze dienst is ruim. Naast natuurlijk de mensen die graag van een telefoon- of tabletscherm lezen. Boeken van Bookchoice kun je op elke e-reader lezen.

De prijs

Kobo Plus kost € 9,99 per maand, ongeveer net zoveel als Bliyoo (€ 9,95). Voordeel van Bliyoo is wel weer dat je daar ook kunt kiezen voor een uitbreiding van je abonnement met tijdschriften, of voor alleen tijdschriften. Beide diensten geven de eerste maand gratis weg. Zo kun je proberen of het wat voor je is. Bookchoice is met € 3,99 goedkoper, maar daar heb je veel minder keuze.

Kobo Plus of toch een ander abonnement?

Als je overweegt een abonnement voor ebooks te nemen, moet je jezelf een paar dingen afvragen. Op welk apparaat wil je lezen? Lees je op je tablet of telefoon, dan is elk abonnement geschikt. Lees je op een Kobo e-reader, dan kun je Kobo Plus of Bookchoice nemen. Heb je net die ene e-reader die geschikt is voor Bliyoo, dan kun je daar een abonnement nemen.

De volgende vraag is: hoeveel keuze wil je? Laat je je graag verrassen, dan is Bookchoice erg leuk. Mijn ervaring is overigens dat daar meer mooie boeken bij zitten dan ik kan lezen. Wil je iets meer keuze, dan kun je beter Kobo Plus of Bliyoo nemen.

Plaats een reactie