Hou je mond! – Sophie Kinsella

Hou je mond! van Sophie KinsellaTijdens een turbulente vlucht raakt Emma in paniek en in haar doodsangst vertelt ze al haar geheimen aan de man naast haar in het vliegtuig. Geen probleem, denkt ze, want die zal ze toch nooit meer zien. Eenmaal veilig op de grond geniet ze van een romantisch weekend met vriend Connor, die overigens op Ken van Barbie lijkt, en vergeet ze wat ze allemaal gezegd heeft. Tot ze de maandag daarop op kantoor komt en de schrik van haar leven krijgt. Hoe kan ze deze man nog onder ogen komen, nu hij weet welke kleine leugentjes ze aan haar vriend, beste vriendinnen en collega’s heeft verteld? Toch zal het moeten, want hij loopt op haar kantoor rond. Hou je mond! is een heerlijke chicklit die je in één ruk uitleest.

Hou je mond! in het kort

Emma is assistente op de afdeling marketing van een groot bedrijf. Ze krijgt de kans zich te bewijzen door een klant in Schotland binnen te halen. Dat verloopt niet helemaal zoals bedoeld en omdat vliegen toch ook wel eng is, drinkt Emma haar zorgen weg voor ze terugvliegt. Onderweg komt het vliegtuig in ruig weer terecht en staat Emma doodsangsten uit. Zonder erbij na te denken vertelt ze al haar geheimen, die ze tot dan toe zo goed verborgen heeft weten te houden, aan de man naast haar.

Als het vliegtuig geland is, wacht Emma’s vriend Connor al op haar. Samen gaan ze een romantisch weekend tegemoet. Emma is de man in het vliegtuig al bijna vergeten, als ze maandag op kantoor komt. Iedereen is druk in de weer, want er komt een belangrijke gast. Drie keer raden wie dat is. Emma doet haar uiterste best deze Jack Harper te ontwijken, maar door allerlei omstandigheden lopen ze elkaar steeds weer tegen het lijf.

Hoewel Emma alles heeft wat ze wil – een leuke man, een baan met uitzicht op promotie, plannen om te gaan samenwonen – weet ze diep van binnen dat dit het niet is. Er staat haar iets moois te wachten, denkt ze. En dat moois is Jack Harper. De geheimen die Emma hem heeft verteld en de geheimen die Jack voor haar heeft, zorgen echter voor de nodige hobbels op de weg.

Mijn mening over Hou je mond!

Bij een chicklit verwacht je lekker luchtige lectuur voor een zomerse middag. Toch zou je in Hou je mond! een boodschap kunnen lezen. Emma vraagt het zichzelf meerdere keren af: moet je anderen alles vertellen, of ben je beter af met af en toe een leugentje om bestwil? Mijn conclusie is dat je in de meeste gevallen maar beter eerlijk kunt zijn. Dat bespaart je een hoop problemen!

Wat ik apart vond aan deze chicklit, is de rol van de vriendinnen. Meestal zijn zij de drijvende kracht achter de start van een nieuwe relatie van de hoofdpersoon. In Hou je mond! is hun rol veel minder prominent. Vooral huisgenote Jemima werkt zelfs meer tegen dan dat ze helpt. Lekker verfrissend. Verder zijn wel alle ingrediënten aanwezig: de twee huisgenotes/vriendinnen, een baan waarbij de hoofdpersoon boven zichzelf moet uitstijgen om te krijgen wat ze hebben wil en twee knappe mannen.

Sophie Kinsella schrijft lekker vlot, het boek leest als een trein. Ik ben het gaan lezen omdat ik zin had in iets ontspannends, en daar was het zeer geschikt voor. En ik ging het lezen omdat ik eerder Shopaholic grijpt in gelezen had. Dat vond ik wat minder omdat ik de voorafgaande Shopaholic-serie niet had gelezen. Ik had echter wel het idee dat als je die geschiedenis wel zou kennen, het een heel leuk boek zou zijn. En daar ben ik nu helemaal van overtuigd, want Hou je mond! vond ik erg leuk.

4 sterren

Meer informatie over Hou je mond!

  • Oorspronkelijke titel: Can you keep a secret?
  • Uitgeverij: The House of Books
  • Verschijningsdatum: maart 2004
  • Aantal pagina’s: 336
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789044347678
  • ISBN (ebook): 9789044325997

Meer weten over Sophie Kinsella? Kijk dan eens op haar website!

Plaats een reactie