Hoofdzaak – Mariska Overman

Hoofdzaak van Mariska OvermanIsabel is gestopt met recherchewerk na een vervelende ervaring. Als er een hoofd gevonden wordt op de keukentafel van haar halfbroer, laat ze zich toch verleiden het werk weer op te pakken. Er zijn niet veel aanwijzingen en wat er is, leidt tot niets. De frustratie is groot en de zaak lijkt onopgelost te blijven. Tot een oplettende rechercheur op iets opmerkelijks stuit. En dan blijkt de zaak een onverwacht einde te krijgen. Hoofdzaak van Mariska Overman is een apart, spannend verhaal met een bijzonder einde.

Hoofdzaak in het kort

Als rechercheur David een hoofd op zijn keukentafel vindt, is zijn halfzus Isabel de eerste die hij belt. Zij is dan wel gestopt als rechercheur, toch wil hij haar bij de zaak betrekken. Isabel stemt toe. Samen met de rest van het team volgen ze elk spoor dat ze kunnen vinden. Het hoofd blijkt te horen bij iemand die betrokken was bij de zaak die er twee jaar eerder voor zorgde dat Isabel stopte met haar werk als rechercheur. De vraag is dan ook meteen of zij er op een of andere manier iets mee te maken heeft.

Ondertussen worstelt Isabel met haar verleden. Toen zij en haar jongere zus Lennette nog klein waren, gingen hun ouders uit elkaar. Moeder hertrouwde en kreeg nog een zoon: David. Isabel was dol op David, en is dat nog steeds, terwijl Lennette hem altijd heel wat negatiever heeft gezien. Dat is nooit meer goed gekomen.

Al snel wordt ook het lichaam gevonden dat hoort bij het hoofd op de keukentafel. Dit levert echter niet voldoende aanwijzingen op om de dader te vinden. Het lijkt er dan ook op dat de dader vrijuit zal gaan. Maar dan bekijkt een van de rechercheurs het bewijsmateriaal nog eens goed en ziet hij iets wat ze eerder over het hoofd hebben gezien. Dit leidt tot een onaangename verrassing voor alle betrokkenen.

Mijn mening over Hoofdzaak

Ik ben Hoofdzaak gaan lezen nadat ik Voltooid van Mariska Overman had gelezen. Dat boek beviel zo goed dat ik het eerdere boek ook wel wilde lezen. Dat was echter niet zo’n handige keuze. In Voltooid speelt namelijk de afloop van Hoofdzaak een belangrijke rol. Heb je dat boek gelezen, dan weet je al wie de dader is in Hoofdzaak voor je begonnen bent. Eerst Hoofdzaak lezen dus!

Ik vind het verhaal vrij origineel. Een hoofd op de keukentafel kom je niet in elk boek tegen. Ook de dader en het motief zijn niet direct voor de hand liggend. Toch is het geheel niet ongeloofwaardig. Verschillende personages komen aan het woord, maar de dader niet. Het meeste wordt verteld door Isabel. Haar leer je dan ook het beste kennen. En het is niet moeilijk met haar mee te leven.

In sommige boeken lukt het de schrijver om sympathie op te wekken voor de dader. Dat lukt Overman in dit boek ook aardig. Niet dat de motieven van de dader nu zo zuiver zijn, het slachtoffer is dat zeker ook niet. Daardoor had ik nauwelijks medelijden met deze persoon.

Hoofdzaak eindigt met een soort cliffhanger. Als ik het volgende boek van Mariska Overman niet al gelezen had, dan zou ik het nu zeker gaan doen. Daarom geef ik het vier sterren.

4 sterren

Meer informatie over Hoofdzaak

  • Uitgeverij: De Crime Compagnie
  • Verschijningsdatum: april 2017
  • Aantal pagina’s: 222
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789461092397
  • ISBN (ebook): 9789461092656

Plaats een reactie