Voltooid – Mariska Overman

Onder een hoop bladeren wordt een lichaam gevonden. Het viel nogal op dat daar iets lag, want er steekt een stok uit het lichaam met daaraan een vlag met de tekst “Klaar”. Het is duidelijk dat de moordenaar iets wil zeggen, maar wat? Ex-rechercheur Isabel Dieudonné wordt er als adviseur bij geroepen. Zij vreest dat het niet bij dit slachtoffer zal blijven. Daar moet ze alleen haar collega’s van zien te overtuigen. Voltooid van Mariska Overman is een thriller die ook nog eens stilstaat bij een belangrijk maatschappelijk thema: euthanasie.

Voltooid in het kort

Op een open plek in het bos ligt een hoop bladeren. Uit die hoop steekt een tak met daaraan een vlag. Op de vlag staat de tekst “Klaar”. De tak zit vast in een lichaam. Rechercheur Peter vraagt ex-collega Isabel te helpen bij het onderzoek. Het is Isabels eerste zaak na anderhalf jaar. Toen was ze betrokken bij een zaak waar haar halfbroer en collega-rechercheur bij betrokken bleek te zijn. Isabel gelooft dat de vlag een boodschap moet doorgeven en dat er nog meer slachtoffers zullen volgen. De collega’s zijn daar echter niet zo van overtuigd.

Een paar dagen later wordt een tweede lichaam gevonden. Ook deze jongen heeft een tak in zijn borst, deze keer met een vlag met de tekst “Voltooid”. Dit zet Isabel aan het denken. Ze komt al snel uit bij het thema euthanasie. Een actueel thema, want de vraag is of de wetgeving hiervoor gewijzigd moet worden zodat euthanasie in meer gevallen mogelijk is.

Het lijkt erop dat de dader nu zelf ook klaar is. Er verschijnt echter een bericht in de media met de mededeling dat ze nog niet in de goede richting zoeken en alles ze duidelijk zal worden en dat het om balans draait. Peter en Isabel denken steeds dichter bij de dader te komen, maar ze hebben meerdere personen op het oog. Isabel wil op haar gevoel af gaan. Maar kan dat voorkomen dat er nog een slachtoffer valt?

Mijn mening over Voltooid

Voltooid borduurt voort op het verhaal in het eerste boek van Mariska Overman: Hoofdzaak. De belangrijkste personages zijn dezelfde en de gebeurtenissen uit dat verhaal spelen ook nu nog een rol. Toch is Voltooid prima los te lezen. Ik heb zelf Hoofdzaak niet gelezen en ik vond alles goed te volgen. Ik zie net dat ik dat eerste boek wel heb liggen. Als je digitaal leest en veel boeken van Bookchoice krijgt, schiet er wel eens wat bij in. Maar ik denk dat ik hem toch alsnog ga lezen. Voltooid beviel me namelijk prima.

Nu ik er zo over nadenk, is het verhaal op zich niet heel onderscheidend. Het enige wat duidelijk anders is dan anders is het motief van de dader. Wat dat motief is, zal ik niet verraden. Maar ik vind het wel een bijzondere reden om te gaan moorden. Dat is alleen geloofwaardig als je ervan uitgaat dat de dader behoorlijk verknipt is. En dat is hij denk ik ook wel.

Verschillende personen vertellen het verhaal. Ook de dader komt aan het woord maar hij verklapt niets over wie hij is en wat zijn motief is. Dat houdt het lekker spannend. Isabel is duidelijk het belangrijkste personage, zij is het meest aan het woord en haar leer je ook het beste kennen. Ze is sympathiek genoeg om te hopen dat er een volgend boek gaat komen. En dat betekent dat Voltooid vier sterren verdient.

4 sterren

Meer informatie over Voltooid

  • Uitgeverij: De crime compagnie
  • Verschijningsdatum: januari 2018
  • Aantal pagina’s: 300
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789461092861
  • ISBN (ebook): 9789461093172

Plaats een reactie