Breng me terug – B.A. Paris

Breng me terug van BA ParisFinn en Layla zijn onderweg naar huis na een korte vakantie als ze in Frankrijk op een donkere parkeerplaats langs de weg stoppen. Als Finn na een toiletbezoek terugkomt bij de auto, is Layla weg. Ze wordt nooit meer gevonden. Twaalf jaar later. Finn begint signalen te krijgen dat Layla nog leeft. Of is er een bedrieger aan het werk? Hoe dan ook, om haar te vinden moet hij zijn huidige verloofde Ellen pijn doen. Of gaat dat voor hem te ver? Breng me terug is echt herkenbaar als een boek van B.A. Paris. Het laat zien hoe iemand door bijzondere omstandigheden zijn verstand dreigt te verliezen.

Breng me terug in het kort

Op de terugweg van een skivakantie in Frankrijk maken Finn en Layla een tussenstop op een parkeerplaats langs de snelweg. Als Finn terugkomt van de wc, is Layla weg. Hij blijft eerst op haar wachten maar als ze niet terugkomt, raakt hij in paniek. Hij schakelt de politie in maar Layla blijft spoorloos.

Twaalf jaar later is Layla nog steeds niet terug. Finn woont ondertussen samen en hoopt te gaan trouwen met zijn nieuwe vriendin Ellen. Op een dag komt hij thuis en laat zij hem iets zien. Het is een Russisch poppetje dat ze gevonden heeft. Ellen en Finn kennen de betekenis daarvan: Layla moet nog in leven zijn. In de loop van de weken daarna krijgen ze steeds meer signalen dat Layla ergens in de buurt is. Of is er iemand die probeert te doen alsof dat zo is?

Finn probeert zoveel mogelijk voor Ellen verborgen te houden. Zo krijgt hij e-mails waarvan hij denkt dat ze van Layla komen. Ook verschijnen er regelmatig nieuwe poppetjes. De meeste weet hij te onderscheppen maar hij kan niet voorkomen dat Ellen er ook enkele vindt. Daardoor duurt het voor haar langer dan voor hem tot ze overtuigt is dat Layla er nog is.

De berichten van Layla aan Finn worden steeds dwingender. Ze wil hem terug en hij moet van Ellen af, anders krijgt hij haar nooit meer te zien. Finn twijfelt ernstig. Hij wil Layla maar wat graag terug maar hij wil Ellen geen pijn doen. Het resultaat is dat hij te lang wacht met actie ondernemen. En dan is het bijna te laat. Finn onderneemt een laatste wanhoopspoging om Layla te vinden. Dan komt hij eindelijk achter de waarheid.

Mijn mening over Breng me terug

Ik heb eerdere boeken van B.A. Paris gelezen en verwachtte daarom een bepaald type boek. En dat bleek te kloppen. In de boeken van Paris word je meegenomen in het hoofd van de hoofdpersonen. Je ziet ze langzaam hun verstand verliezen en het is ook volkomen logisch dat dat gebeurt. Wat er zich in hun omgeving afspeelt lijkt onverklaarbaar en gekmakend. Maar altijd blijkt er een logische verklaring te zijn.

In Breng me terug denk je lange tijd dat je ongeveer weet hoe het zit. De motieven en afloop zijn niet duidelijk dus je leest snel verder om daar achter te komen. Maar op een gegeven moment gebeurde er iets waarop ik opeens dacht te weten hoe het werkelijk zat. Wat dan weer aanleiding was om snel door te willen lezen om erachter te komen of dat klopte. Zo wil je eigenlijk vanaf de eerste pagina alleen maar doorlezen.

De gebeurtenissen zijn niet alledaags maar wel geloofwaardig beschreven. Het taalgebruik in het algemeen leest prettig. Niet te ingewikkeld maar ook niet simpel. Het verhaal is spannend en origineel. Ondanks dat ik op een gegeven moment wist hoe de vork in de steel zat, vond ik het einde erg verrassend. Daarom vind ik Breng me terug vijf sterren waard.

5 sterren

Meer informatie over Breng me terug

 • Oorspronkelijke titel: Bring me back
 • Uitgeverij: Ambo|Anthos
 • Verschijningsdatum: juni 2018
 • Aantal pagina’s: 260
 • Verkrijgbaar als:
  • Paperback (ISBN: 9789026342943)
  • Ebook (ISBN: 9789026342950)
  • Dwarsligger (ISBN: 9789049806507)

1 gedachte over “Breng me terug – B.A. Paris”

Plaats een reactie