Eindspel – De Noordzeemoorden deel 4 – Isa Maron

Eindspel - de Noordzeemoorden deel 4 van Isa MaronVincent Demsterwold is opgepakt voor de moord op een aantal jonge vrouwen. De hoofden van de vrouwen begroef hij in de tuin van zijn ouderlijk huis. Vincent wil wel praten, maar alleen met Kyra Slagter. Zij wil niets liever dan dat, omdat ze weet dat hij meer weet over de verdwijning van haar zus Sarina, vijf jaar geleden. De gesprekken lopen echter niet zoals Kyra had gehoopt en ze moet al haar vaardigheden als leerling-rechercheur inzetten om te ontdekken wat er met haar zus is gebeurd. Eindspel is het vierde en laatste deel van De Noordzeemoorden van Isa Maron. Alle verhaallijnen komen samen in een bloedstollend einde.

Eindspel in het kort

Een ouder echtpaar wordt op brute wijze vermoord. Maud Mertens en haar team worden op de zaak gezet. De eerder in Engeland opgepakte Vincent Demsterwold en zijn mogelijke betrokkenheid bij de verdwijning van Sarina Slagter eisen echter een groot deel van Mauds aandacht op.

Kyra Slagter doet een opleiding om rechercheur te worden. Ze is al aardig bezig praktijkervaring op te doen, omdat ze zelf op zoek is naar haar verdwenen zus. Als Vincent Demsterwold wil praten, maar alleen met haar, hoeft ze er dan ook niet lang over na te denken of ze dat zal doen. Hij geeft haar wel wat informatie, maar hij beantwoordt haar vragen niet. Kyra gaat verder op onderzoek uit. Ze vermoedt namelijk dat hij met iemand samenwerkt.

Maud Mertens heeft contact met Vincents zus Carla. Van haar hoort ze wat er zich in hun verleden heeft afgespeeld. Ook Maud en haar collega’s duiken steeds dieper in de zaak. Sarina is namelijk niet het enige verdwenen meisje. Als ze steeds dichter bij een mogelijke ontknoping komen, dendert de zaak opeens Mauds privé-leven in: haar dochter verdwijnt.

Ondertussen heeft Kyra zichzelf aardig in gevaar gebracht. Ze kan niet wachten tot de politie haar bijstaat en stort zichzelf in de beerput van Vincents wrede fantasieën. Gelukkig is ze niet alleen.

Mijn mening over Eindspel

Eindspel is het laatste deel in de vierdelige serie De Noordzeemoorden. In de eerste drie delen werd steeds een (ogenschijnlijk) losstaande zaak opgelost naast het mysterie van de verdwijning van Sarina. Aan het einde bleef je dan altijd met die losse eindjes zitten waardoor je niet kon wachten op het volgende deel.

Deel vier begint ook met een losstaande zaak, maar deze krijgt lang niet zoveel aandacht als in de andere boeken. Het draait nu echt om de ontvoeringszaak. Dat zorgt dat die losstaande zaak er een beetje bij hangt, maar als je Eindspel ziet als onderdeel van het grote geheel, dan past het er prima bij.

Er zijn heel wat losse eindjes uit de eerste drie boeken die nu samenkomen. Er is echter wel een ding dat me aan het einde van Eindspel toch nog niet duidelijk is. Om niet te veel te verklappen kan ik nu niet zeggen wat precies, maar het heeft te maken met Carla.

Bij sommige series kun je in het midden erin vallen en het verhaal toch nog volgen. Dat is bij De Noordzeemoorden niet het geval. Je moet echt bij de eerste (Galgenveld) beginnen. Ik zou ze zelfs niet al te lang na elkaar lezen. Als je veel leest en net als ik geen oneindig groot geheugen hebt, vergeet je wel eens wat. En het is toch wel prettig om de gebeurtenissen uit de eerdere boeken paraat te hebben. Voor mij zat er ruim een jaar tussen Ritueel en Eindspel en dat was eigenlijk iets te lang. Dat neemt niet weg dat het boek leest als een trein. Af en toe wordt wel wat uit eerdere delen kort herhaald en dat vond ik prettig.

Eindspel is net zo spannend en lekker geschreven als de eerdere delen van De Noordzeemoorden. Grootste verschil is eigenlijk dat nu eindelijk alle mysteries zijn opgelost. Dat is op zich heel prettig maar ik vind het wel heel jammer dat het nu afgelopen is!

4 sterren

Meer informatie over Eindspel

  • Uitgeverij: The house of books
  • Verschijningsdatum: november 2016
  • Aantal pagina’s: 456
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789044348583
  • ISBN (ebook): 9789044348590

Plaats een reactie