Denken aan vrijdag – Nicci French

Denken aan vrijdag van Nicci FrenchDenken aan vrijdag is het vijfde boek van Nicci French in de reeks over psychoanalytica Frieda Klein. Er wordt een dode man uit de rivier gevist. Hij is onherkenbaar doordat hij lang in het water heeft gelegen. Wel draagt hij een polsbandje met de naam van Frieda Klein om zijn arm. Frieda wordt erbij gehaald om hem te identificeren. Voor Frieda is dit het begin van een nachtmerrie die zal duren tot de moordenaar van deze man is gevonden.

Denken aan vrijdag in het kort

Het is vrijdag als Frieda Klein gevraagd wordt een vermoorde man te komen identificeren. Hij droeg een polsbandje met haar naam erop toen hij in de rivier werd gevonden. Frieda herkent hem meteen: het is de man met wie ze een tijd lang een relatie heeft gehad. Gezien haar verleden met moordzaken en geweld en het feit dat de portefeuille van de man in haar huis wordt gevonden, is Frieda meteen verdachte.

Frieda verdenkt echter Dean Reeve van de moord. In een eerdere zaak heeft deze Dean zelfmoord gepleegd. Frieda gelooft dat echter niet, volgens haar is hij van plaats geruild met zijn tweelingbroer. Sinds die tijd volgt hij haar. Omdat niemand, en vooral de politie niet, gelooft dat Dean nog leeft, besluit Frieda te vluchten.

Vanuit verschillende onderduikadressen probeert Frieda zelf de waarheid te achterhalen. Ze wordt daarbij bijgestaan door haar vrienden, voor zover die iets kunnen doen. Via die vrienden komt ze erachter dat de moordenaar het waarschijnlijk ook op haar voorzien heeft. Frieda moet nu uit handen van zowel de politie als de dader zien te blijven. Het is weer vrijdag, een paar weken later, als de zaak tot een climax komt.

Mijn mening over Denken aan vrijdag

Vooral in het begin van Denken aan vrijdag lijkt het of het boek deze keer niet vanuit Frieda Klein maar vanuit de politie geschreven wordt. Ik vind dat een interessant uitgangspunt. Zo leer je Frieda eens van een andere kant kennen. Gezien door de ogen van de rechercheurs komt ze over als kil en gevoelloos.

Vanaf het punt dat Frieda besluit te vluchten, wordt het verhaal wel weer voor een groot deel vanuit Frieda geschreven. Dat moet ook wel, anders komen wij als lezer niet te weten wat ze allemaal uitspookt. Verder komen ook haar vrienden, waaronder bouwvakker Josef en politieman Karlsson, aan het woord.

Nicci French weet de boeken over Klein steeds weer anders te maken. Door nu Frieda Klein zelf als verdachte te nemen, is ze eens niet de figuur die de politie vreselijk in de weg loopt. Deze keer loopt ze eigenlijk zelfs te weinig in de weg.

Hoewel het boek losstaand is te lezen, is het leuker te beginnen bij het begin en de boeken op volgorde te lezen. Zo leer je alle personages kennen en ken je hun achtergrond. Na het lezen van Donderdagskinderen hoopte ik in Denken aan vrijdag antwoord te krijgen op de vraag waarom Frieda haar relatie nu precies heeft verbroken. Helaas ben ik op dat punt niets wijzer geworden.

De volgende boeken zijn eerder verschenen:

Steeds weer die namen met een dag van de week erin. Het enige vrijdagse wat ik in Denken aan vrijdag kan ontdekken, is dat het boek op een vrijdag begint en dat het op een vrijdag tot de ontknoping komt. Waarom het dan Denken aan vrijdag moet heten… Overigens ben ik heel benieuwd naar de titel van het achtste en laatste deel uit deze serie, als de namen van de dagen op zijn.

Het boek leest als een echte Nicci French: het leest lekker weg en is spannend. Het is lastig het boek weg te leggen. Wat ik wel jammer vind, is dat Frieda in dit boek zo gevoelloos overkomt. Ik vond haar in de eerdere boeken aardiger. Verder speelt Dean Reeve een rol in het verhaal, maar wat zijn rol nu precies is, wordt niet helemaal duidelijk.

Denken aan vrijdag eindigt met een soort cliffhanger, waarschijnlijk het bruggetje naar het volgende boek. Die laatste zin zorgde er echter voor dat ik het even helemaal niet meer snapte. Omdat ik dit boek wel lekker leesbaar en spannend vind, maar ook een paar punten van kritiek heb, geef ik het drie sterren.

3 sterren

 

Meer informatie over Denken aan vrijdag

  • Oorspronkelijke titel: Friday on my mind
  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Verschijningsdatum: april 2015
  • Aantal pagina’s: 334
  • Verkrijgbaar als: paperback, hardcover, ebook, audioboek
  • ISBN (paperback): 9789026330704
  • ISBN (hardcover): 9789026330698
  • ISBN (ebook): 9789026330711
  • ISBN (audioboek): 9789462530904

Kijk voor meer informatie over de auteurs op de website van Nicci French!

Plaats een reactie